D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 22.10.2019, Veritas: Među 13 identifikovanih Srba ubijenih u Hrvatskoj devedesetih TRUDNICA I NJENA NEROĐENA BEBA

Posmrtni ostaci trudnice iz porodice Novković iz Dunjaka kod Vojnića nalaze se među 13 identifikovanih Srba, ubijenih u ratu u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog veka, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

 Među identifikovanima juče u Zagrebu, nalazi se pet članova porodice Novković, i to Dragić (75), njegova supruga Nevenka (68), njihov sin Nikola (41), njegova supruga Nedeljka (33) i njihova nerođena beba (Nedeljka je bila u sedmom mesecu trudnoće).

Svi su poginuli 7. avgusta 1995. godine na drumu između Žirovca i Dvora od granate koju je ispalila hrvatska vojska na izbegličku kolonu koja je bežala od iste te vojske prema Republici Srpskoj, naveo je “Veritas”.

 Identifikovani su i Nikola Kurilj (72) i njegova supruga Miljka (71) iz Šaša kod Kostajnice, zatim Mileva Grba (60) i Milka Vrcelj (63), obe iz Ličke Jesenice kod Ogulina, te Petar Dobrosavljević (58) iz Dvorišta kod Krnjaka.

Među identifikovanima su Milan Tojaga (25) iz Donjeg Budačkog kod Krnjaka i Petar Rudan (45) iz Donjeg Sjeničaka kod Vojnića.

“Sve njih ubili su u akciji “Oluja” pripadnici hrvatske vojske ili pljačkaši od 6. do 13. avgusta 1995. godine u svojim kućama i dvorištima, koje nisu hteli napustiti”, ističe se u saopštenju.

Iz “Veritasa” dodaju da je identifikovan i Spasoje Milošević (34), rođen u Tenji kod Osijeka, živeo u Poljanima kod Grubišnog Polja, gde je radio kao milicioner, kojeg su 15. avgusta 1991. u tom selu zaustavili Hrvati na barikadi i odveli ga na nepoznatu lokaciju.

Nakon 40 dana iz grubišinopoljske policije obavijestili su njegovu suprugu da joj je muž mrtav i zakopan u kukuruzištu u blizini mjesta gdje je i kidnapovan.

Supruzi su dozvolili da krajem februara naredne godine muževljeve posmrtne ostatke ekshumira i prenese u grobnicu, što je i uradila o svom trošku.

Njegovu suprugu su 2012. godine obavijestili rođaci da je neko ekshumirao posmrtne ostatke njenog muža iz porodične grobnice bez prisustva porodice, zbog njoj nepoznatih razloga.

Spasojina supruga i dva sina, koji su se još 1994. doselili u Srbiju, dali su krv za DNK, koja je potvrdila od ranije poznati identitet Spasojinih posmrtnih ostataka.

“Veritas” napominje da su poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirani posmrtni ostaci 1.600 Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

Trenutno se na “Veritasovom” spisku nestalih nalazi još 1.739 osoba srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. godine na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, među kojima je 1.256 civila, od kojih 484 žene.

“Veritas” ističe da trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa posmrtnim ostacima 163 lica na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Informaciju o identifikaciji 13 žrtava srpske nacionalnosti u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, juče je objavila Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

S druge strane, hrvatsko Ministarstvo ratnih veterana saopštilo je da su identifikovani posmrtni ostaci 13 lica iz poslednjeg rata, koji su “ekshumirani iz asanacijskih i pojedinačnih grobnica na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije”

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.