D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 06.07.2018, Kapetanu Draganu kazna smanjena na 13,5 godina

Vrhovni sud Hrvatske je Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15, na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

U pravosnažnoj presudi od 12. juna, a koja je danas objavljena na internet stranici Vrhovnog suda, navodi se da je delimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba, prenosi Hina.

Kako se navodi, za prve dve tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci.

U ostalim delovima, kako se prenosi, Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.