D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 09. 06. 2023, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo protestnu notu: Izložba “Tesla i njegov divni hrvatski narod” duboko uvredljiva i – mora da bude sprečena

Institut “Diana Budisavljević” i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputili su protestnu notu i čine sve da spreče izložbu “Tesla i njegov divni hrvatski narod”, planiranu krajem godine u Berlinu, jer je smatraju duboko uvredljivom za sve žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i za sve Srbe, rekao je Srni jedan od osnivača Instituta Gojko Rončević Mraović.

Rončević Mraović, koji je kao sedmogodišnjak preživio pakao logora Jastrebarsko, naveo je da je Hrvatska za tu izložbu izdvojila oko milion dolara i da je organizuju oni čiji su preci u Teslinom rodnom Gospiću ubili 91 osobu sa prezimenom Tesla.

- Samo u Jasenovcu završilo je 14 Tesla – zaklano. U Smiljanu su devastirali sve. Tamo sada nema nijednog Srbina. Da je Nikola Tesla bio tamo za vreme Drugog svetskog rata i njega bi ubili. I ne samo to, da mu je tamo bilo grobno mesto neoustaše bi i to devastirale kao što su mu uništili rodnu kuću, crkvu i spomenik u Gospiću u “Oluji” – rekao je Rončević Mraović.

On smatra da borba za istinu o zločinima Hrvata u Drugom svetskom ratu, ali i u ratovima devedesetih godina 20. veka ne sme biti uslovljena dnevnopolitičkim interesima, već se u nju trajno i ozbiljno moraju uključiti sve institucije Srbije.

- Moramo stalno upozoravati, sećati se i opominjati – rekao je Rončević Mraović koji je nedavno u Evropskom parlamentu oštro protestovao protiv izložbe “Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vere, istrajnosti i nade”.

 

“Reagovao samo Žiofre”

On je dodao da je na njegov protest reagovao samo šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekavši “da to nije u organizaciji Evropskog parlamenta, nego pojedinačno poslanika”.

Rončević Mraović smatra da je to što je ta izložba održana – neoprostiva mrlja za tu instituciju.

- U NDH, koja je bila država čudovište, država neslobode, nečovečna, dehumanizovana, gde su živi zavideli mrtvima, tadašnji hrvatski katolički kler koji je predvodio Alojzije Stepinac pogazio je sve hrišćanske vrednosti jer nikada nije iscrtao granicu između sebe i ustaških zločina. Naprotiv, postao je saučesnik u ustaškom genocidu – rekao je Rončević Mraović.

On je zaključio da je neoprostivo da potomci onih koji su uspešno sproveli plan etničkog čišćenja Srba sad suptilnim sredstvima kao što su raznorazne izložbe, predstave, publikacije, “peru” sramnu prošlost i da ih u tome treba bar ometati, ako se ne mogu sprečiti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.