D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 30.08.2019, Veritas: U Hrvatskoj se traga za još 1.775 nestalih Srba

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih Dokumentaciono informacioni centar Veritas saopštio je da se na spisku nestalih Srba sa područja Hrvatske, prema njihovoj evidenciji, nalazi  1.755 osoba, većina civili, od kojih je 705 starijih od 60 godina.

U poslednjih sedamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, ekshumirano je ukupno 1.600 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske.

Od prošlog do ovog avgusta na području Hrvatske ekshumirana su 24 posmrtna ostatka srpskih žrtava (devet sa područja Like i 15 sa područja Korduna), dok ih je 40 identifikovano, a najviše i ekshumiranih i identifikovanih se odnosi na stradale u hrvatskoj akciji Oluja i posle nje.

Veritas trenutno raspolaže pouzdanim podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka srpskih žrtava na području Hrvatske, zakopanih uglavnom pod oznakom „nepoznat“, koji i dvadeset i četiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Porodice nestalih osoba imaju pravo na istinu o sudbini svojih najmilijih,a to je moguće samo uz aktivnu saradnju sa nadležnim organizacijama i institucijama, poručuje Veritas.

Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podseti na patnju i bol članova porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše svoju obavezu – otvore zahtev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspešne potrage, navedeno je u saopštenju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.