D.I.C. Veritas

Danas, Fonet, 03.08.2018, Veritas: Na evidenciji još 777 nestalih u „Oluji“

Dokumentaciono – informativni centar „Veritas“ saopštio je danas, povodom 23 godine od hrvatske akcije „Oluja“, da na svojoj evidenciji onih koji se vode kao nestali ima još 777 osoba, od kojih je 588 (72 odsto) civila, a među njima je 295 žena.

Veritas u saopštenju navodi da u svojoj bazi podataka ima imena 1.861 poginulih i nestalih Srba iz „Oluje“ i posle nje, od čega 1.211 ili 65 odsto civila, a među njima su tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Među žrtvama se nalazi 548 (29 odsto)) žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od „crnih“ rekorda građanskog rata devedesetih na prostorima prethodne Jugoslavije, ukazuje ta nevladina organizacija.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.084 lica. Hrvatska izbegava, bez valjanog razloga, ekshumacije i poznatih mesta ukopa sa oko 152 posmrtnih ostataka, pokopanih uglavnom pod oznakom „nepoznat”, što je jedinstven slučaj na području bivše Jugoslavije, upozorio je predsednik Veritasa Savo Štrbac.

On je dodao i da Hrvatskao bez pravog razloga oteže i sa identifikacijama 362 ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Oko 1.500 pripadnika Srpske vojske Krajine preživelo je zarobljavanje, od kojih su mnogi suđeni i osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora zbog krivičnih dela ratnog zločina.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.