D.I.C. Veritas

Danski dokumentarni film “Petnaest minuta – Masakr u Dvoru” [Video]

Danski dokumentarni film “Petnaest minuta – Masakr u Dvoru”, prikazan je 26. avgusta 2015. na RTS-u, ali je repriza filma najavljena za 16. mart 2016. godine odložena zbog mogućih posledica na članove filmske ekipe koji danas žive i rade u Zagrebu.

Film je ponovo otvorio pitanje nerešenog zločina u Dvoru na Uni, kada je u tzv. operaciji “Oluja” ubijeno devet hendikepiranih civila. Ni dvadeset godina kasnije nije sudski utvrđeno ko su počinioci jednog od najstrašnijih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Devet civila – nemoćna lica i psihijatrijski bolesnici, od kojih je osam bilo srpske, a jedna žrtva hrvatske nacionalnosti – hladnokrvno je pobijeno 8. avgusta 1995. godine u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni, dok je njih troje odvedeno u nepoznatom pravcu.

Pogledajte ceo film u trajanju od 58’ pre nego najavljenim izmenama producenti izađu u susret hrvatskoj strani i naprave izmene. Film je do sada osim RTS-a, prikazan i na filmskom festivalu u Sarajevu, kao i na festivalima u Evropi.

 

Dokumentarni film – 15 Minuta – Masakr u Dvoru
reditelj: Georg Larsen, Kasper Vedsmand
producent: Final Cut for Real – Danska, Nukleus Film – Hrvatska

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.