D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 01.07.2018. Saopštenje povodom hapšenja Srbina i državljanina BiH Lukajić Dane

Danas je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Daneta Lukajića (1950.)  zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično  djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv zarobljenika. Nakon što je okrivljenik ispitan pred državnim odvjetnikom (tužiocem), sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, odredio mu  je istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bijega, objavljeno je na interneskoj stranici pomenutog organa.

Prema istom izvoru, okrivljeni se tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je od 8. do 16. septembra 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, kao kapetan I klase Vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, imao stvarne i formalne nadležnosti nad podređenim pripadnicima VRS koji su osiguravali navedeni logor ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949.

Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata naredio podređenim pripadnicima VRS da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop. Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu. Također je zapovjedio podređenim pripadnicima VRS da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao.

Lukajić je uhapšen juče prilikom odlaska na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više desetina hiljada ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, i državljanin je Bosne i Hercegovine, na čijoj teritoriji su počinjeni navodni ratni zločini.

Upravo činjenica da se radi o stranom državljaninu i da su navodni zločini počinjeni u drugoj državi, Lukajićevo hapšenje izazvalo je bujicu reakcija zvaničnika i strukovnih udruženja u Republici Srpskoj i cijelom regionu da ga se ne može i ne smije procesuirati u Hrvatskoj po istom principu po kojem Hrvatska traži da Srbija iz svog zakonodavstva izbaci regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ kako ne bi mogla da sudi pripadnicima njene vojske za zločine počinjene na području Hrvatske.

Hrvatska se i po ovom pitanju ponoša po onoj latinskoj izreci quod licet Iovi, non licet bovi (što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu), na što “Veritas” godinama upozorava.

 

Beograd, 01.07.2018.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.