D.I.C. Veritas

ДИЦ Веритас, 03.08.2020, Дани туге и сјећања – Билтен 180 за 2020.

ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ГОДИШЊИЦЕ

 

Bilten br. 180, avgust 2020. Foto: DIC Veritas

Од  прошлог  до  овог  августа  десили  су  се  неки догађаји  који  заслужују  да  се  истакну  у  уводном тексту овогодишњег Билтена. 

У  августу  прошле  године, ускоро по прослави завршног етничког чишћења Срба са подручја РСК, Хрватска је обнародовала да ће се на изложби “ЕXПО  2020.” у Дубаију представити као земља иновација  с  проналазачима  попут  Николе  Тесле, Фауста Вранчића и Мате Римца.

Да је Тесла  жив не вјерујем да би и садашњу државу Хрватску признао за “своју домовину”. И не само због тога што су му хрватски “домољуби” у посљедњем рату поново оскрнавили и демолирали родну кућу и цркву у којој је крштен већ и због тога што и данас у тој држави многи његови сународници живе у мраку.

Крајем  августа  усљедио  је  напад  маскираних хулигана на Србе у Уздољу на Далматинском Косову за вријеме одигравање фудбалске утакмице између београдске Црвене Звезде и бернског Јанг бојса. У вријеме  напада, у овом селу живјело је стотинак Срба, што је много више него у сусједним селима.

Увјерен сам да су организатори за мету изабрали баш Уздоље како би спријечили поновну “великосрпску агресију” и на Далматинско Косово и на цијелу Хрватску.

Хрватски Уставни суд  (УС) је у новембру 2019. због неефикасне истраге убиства српског цивила 1991. у Вировитици члановима његовепородице, супрузи и дјеци, досудио “задовољштину” од 70.000 куна (око 9.400 евра).

Реферишући се на цитирану одлуку УС, Европски суд за људска права (ЕСЉП) је у јануара о. г. захтјев једне  српске  породице  прогласио  недопуштеним, због  тога  што  нису  исцрпили  сва  доступна и ефикасна домаћа правна средства прије подношења захтјева том суду, иако је захтјев поднесен двије године прије одлуке УС. Таква судбина чека и остале поднесене а до сада неријешене захтјеве.

И до сада је било мало процесуираних припадника хрватских оружаних снага за убиства Срба у рату деведесетих, а послије поменутих “преседентских” одлука хрватског УС и ЕСЉП бити ће још мање.

Период између двије годишњице обиљежили су антисрпски графити широм Хрватске.

Један од најдегутантнијих је овај: “Закољи Србина и извади му органе јер су у кварту мачке гладне”, који се појавио у новембру прошле године у Задру. У истој равни је и овај.  “Ј…т  ћемо српске жене и дијецу”, гдје је слово ”у” у ријечи “дијецу” у облику усташког ушатог слова “У”, који се појавио у вријеме јунске предизборне парламентарне кампање  у загребачкој Кустошији.

Срби су и у овом мандату, са осталим мањинцима, коалицини партнери са ХДЗ-ом, за што су награђени и мјестом потпредсједника Владе, које је припало Борису Милошевићу, предсједнику СНВ. Хрватска  јавност, посебно  са  десног политичког спектра, а није их мало, очекују га на овогодишњој прослави “Олује” у Книну.

Слажем се са професором  Дејаном Јовићем  да нови талас застрашивања Срба у Хрватској има више везе с пописом становништва, који ће се обавити у прољеће 2021, него  са већ завршеним парламентарним изборима и да је циљ најновијих напада графитима “створити атмосферу у којој би се што мање људи изјаснило као Срби”.

 

 

Саво Штрбац

 

Билтен 180 за 2020. годину можете погледати и/или преузети овдје

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.