D.I.C. Veritas

ДИЦ Веритас, 03.08.2021, Дани туге и сјећања – Билтен 181 за 2021.

ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ГОДИШЊИЦЕ


Bilten br. 181 za 2021. Foto: DIC Veritas
Од прошлог до овог августа десили су се неки догађаји који заслужују да се истакну у уводном тексту овогодишњег Билтена.

Непосредно пред обиљежавање двадесет пете годишњице “Олује”, од тадашњег америчког амбасадора у Хрватској, Питера Галбрајта, дознадосмо да је он лично Хрватима дао “зелено свјетло” за напад на САО Крајину и то из три разлога: због одбијања Плана З-4 од вођства РСК крајем јануара 1995, због догађаја у Сребреници од 11. јула исте године и процјене, његове и Туђманове, да се Срби из РС и РСК спремају да нападну заштићену зону “Бихаћки џеп”, гдје би било четири пута више жртава него у Сребреници, што би довело до потпуног фијаска мировне мисије УН-а на подручју бивше Југославије. Другим рјечима, бирајући између двије зоне под заштитом УН-а, Американци су, признаје Габрајт, жртвовали, као мање зло, Србе у Крајини зарад муслимана у Бихаћу.

Потпредсједник хрватске Владе за друштвене дјелатности и људска права Борис Милошевић из српске заједнице учествовао је на проошлогодишњој прослави “војно-редарствене операције Олуја” у Книну, што је била ударна вијест у региону а и шире. Ако има нешто позитивно у Милошевићевом одласку на прославу „Олује” у Книн, онда је то охрабрење рођацима убијених Срба да је дошло вријеме да могу слободније да причају о страдању својих рођака у ратним и поратним временима деведесетих. Мало ли је?

Поводом Дана Републике Српске Крајине, група Крајишника одржала је 19. децембра 2020. webinar на тему Крајина у будућности. Као Крајишник који још увијек биљежи страдања сународника у двадесетом вијеку, посебно у рату деведесетих, изражавам задовољство што идеја о Крајини међу Крајишницима и њиховим потомцима и даље живи и што се залажу да у остварењу те идеје користе памет и мудрост а не пушке и тенкове.

На измаку 2020. године потрес јачине 6,2 степена по Рихтеру добрано је растресао Банију оштетивши више десетина хиљада објеката и однијевши седам живота, од тога пет у Мајским Пољанама, приградском насељу градића Глине. Била би велика штета да нестану Мајске Пољане, село које је име добило по краткој рјечици Маји, не само због милозвучног имена, већ и због расадника сваковрсних и раскошних талената као што су: кипар Симеон Роксандић, математичар Ђуро Курепа, оснивачи зенитизма браћа Мицић, пјесник Милан Пађен…

Прва клапа филма и серије “Олуја”, редитеља и сценаристе Милоша Радуновића, пала је 6. јула 2021. у селу Памбуковица, недалеко од Уба, означивши почетак снимања “првог домаћег филма који говори о прогону Срба из Крајине 1995. године и једном од највећих страдања нашег народа”. Главне улоге повјерене су Јови Максићу и Златану Видовићу, глумцима који су лично преживели страхоте рата, а Максић је чак и био у избегличкој колони у “Олуји”.

Неколико дана, пред двадесет шесту прославу завршног етничког чишћења Срба са подручја РСК, Хрватска је обнародовала да ће Тесла представљати Хрватску на еурокованици!? Да је Тесла жив не вјерујем да би и садашњу државу Хрватску признао за “своју домовину”. И не само због тога што су му хрватски “домољуби” у Госпићу у фебруару 1992. минирали споменик, који је тек у априлу ове године враћен у тај град, већ и због тога што и данас у тој држави многи његови сународници живе у мраку.

Од прошлог до овог августа преминули су многи Крјишници, међу којима и Слободан Јарчевић и Симо Шијан, ратни министри у влади РСК, Миле Дакић, предсједник комисије РСК за ратне и злочине геноцида и предсједник Удружења за помоћ избјеглицама и прогнаницима из Хрватске, Чедомир Марић, оснивач и први предсједник Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза” …

 

Саво Штрбац

Билтен 181 за 2021. годину можете погледати и/или преузети овдје

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.