D.I.C. Veritas

РТРС, 03.08.2020, Штрбац: Милошевићу не треба одлазак у Книн [Видео]

Документационо-информациони центар “Веритас” саопштио је, поводом 25 година од прогона и убијања Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, да се у Хрватској славље тим поводом претвара у величање усташтва и изливе мржње према Србима, а да међународна заједница, укључујући и НАТО и ЕУ, “ћути као што је ћутала и прије 25 година”.

Поводом најава да ће обиљежавању годишњице “Олује” у Книну присуствовати потпредсједник хрватске Владе из СДСС-а, Борис Милошевић, директор “Веритаса”, Саво Штрбац, истиче да Милошевићу није требао такав потез, који значи да он признаје званични наратив хрватске државе о “Олуји” као оправданој, легитимној и праведној, изјавио је данас директор “Веритаса” Саво Штрбац гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

- Званични хрватски наратив, то је основ – постоји декларација о `Олуји` из 2006. године, и тамо је речено и пренијето у уџбенике и енциклопедије – да је `акција предузета да се врати уставно-правни поредак Хрватске, окупирано подручје од локалних Срба, ЈНА који су спроводили великосрпску злочиначку политику Слободана Милошевића` – рекао је Штрбац гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током хрватске војно-полицијске акције “Олуја” из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију “Олуја” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је “Олуја” имала све карактеристике геноцида.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.