D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 06.08.2016., Parstos i pomen Krajišnicima stradalim u Svodni 1995. godine [Foto]

U Hramu Svetog Save u Svodni, u okviru „Dana sjećanja i tuge“  koje DIC „Veritas“ svake godine obilježava,  služen je 6. avgusta u 11.30 parastos za Krajišnike stradale na putu izgnanstva iz Republike Srpke Krajine, 1995. godine, koje je u izbjegličkoj koloni hrvatska avijacija, ušavši duboko u teritoriju Republike Srpske, granatirala kod novogradskog sela Svodna.

Potom je odžan pomen kod spomen-ploče palim Krajišnicima koju je DIC „Veritas“ postavio na sedamnaestu godišnjicu stradanja.

Fotografije: DIC „Veritas“ /  Predrag Cupać

Tada je poginulo šest lica, na desetine je ranjeno, posebno teško četvoro djece i četiri žene iz njihovih porodica. Istoga dana, na istom mjestu, bježeći stradala je i Božica Kukić (1923), izbjeglica iz Goričke kod Dvora, podletevši pod voz. Pod udarom hrvatske avijacije u Svodni su stradali i brojni objekti. Ni 21 godinu kasnije, najveći broj Srba nije se vratio na svoja ognjišta, a mnogi od njih i danas pokušavaju ostvariti stanarska, mirovinska i druga prava.

U hrvatskoj akciji „Oluja“, koja je izvedena uz pomoć i podršku NATO-a, jednica Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, sa područja sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, zapadnog dijela Republike Srpske Krajine, protjerano je više od 220.000 Srba.

Na evidenciji Dokumentaciono informacionog centra Veritas nalazi se 1.856 poginulih i nestalih Srba tokom i nakon Oluje, od kojih su 1. 206 civili, a među njima tri četvrtine stariji od 60 godina. Među žrtvama je i 546 žena.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 1.019 lica.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.