D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 21.09.2016., Spomen na masakrirane pripadnike JNA na Koranskom mostu 21.9.1991. [Foto]

Navršilo se 25 godina od ubistva 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu 21. septembra 1991. godine. Udruženje Logorište, SUBNOR Beograda, Zavičajni klub Kordunaša i Udruženje boraca 8. kordunaške NOU divizije, boraca ratova ‘90–‘95. organizovali su 21. septembra 2016. godine pomen za poginule pripadnike teritorijalne odbrane Korduna na Koranskom mostu 1991. godine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Republike Hrvatske zaustavili su 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne “Mekušje” u kasarnu “Logorište”, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješice preko Koranskog mosta. Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli “krvavi pir” nad njima: trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju; a od četvorice preživjelih, trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći, takođe sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca.

Opširnije: http://www.veritas.org.rs/veritas-20-09-2016-saopstenje-povodom-godisnjice-stradanja-rezervista-jna-na-koranskom-mostu-u-karlovcu-21-09-1991/

 

Fotografije: DIC „Veritas“, Biljana Trkulja

 


 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.