D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 24.06.2018, Saopštenje povodom hapšenja Srbina i državljanina Republike Srbije Duška Gaćeše

Jutros na graničnom prelazu Batrovci, prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, hrvatska policija je uhapsila Srbina Duška Gaćešu (44) , zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu dvedesetih na području opštine Benkovac.

Prema podacima koje smo dobili od Duškovih rođaka,  jutros rano njih trojica su iz Srbije osobnim kolima krenuli  u rodno mjesto Dobropoljce kod Benkovca. Na granici, na koju su stigli oko 5 sati, prilikom kontrole dokumenata, granična policija je izvela Duška i uskoro im saopštila da je za njim raspisana policijska potjernica po prijavi za počinjenje ratnog zločina i da ga moraju privesti u Zadar na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti da li će biti pušten ili sa krivičnom prijavom priveden u splitsko tužilaštvo na dalji postupak. Nakon dva sata zadržavanja na granici, stigala je policijska marica koja će  Duška prevesti u Zadar, a rođaci su krenuli za njim da mu se nađu u nevolji koja ih je iznenada zadesila.

Od rođaka doznajemo da je Duško do avgusta 1995. živio u Dobropoljcima, odakle je sa majkom i bratom, pred hrvatskom “olujom”,  izbjegao Srbiju. Otac Milorad mu je ostao na mjesnom groblju pošto je stradao nesretnim slučajem u junu 1992. Do hapšenja je živio u Zemun Polju sa majkom i bratom.  Posjeduje i hrvatsko i srpsko državljanstvo. Do sada je više puta putovao u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema sa prelaskom granica. Sada je prvi put krenuo u Hrvatsku da posjeti očev grob.

Od rođaka doznajemo da su i do Duška stigle glasine da je i on učestvovao u ubistvu jednog komšije hrvatske nacionalnosti početkom devedesetih, ali da im nije pridavao nikakav značaj pošto je u vrijeme tog događaja bio na studiju u Banja Luci.

Duško se nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine, na kojem je bilo 1.577 imena, zbog toga što protiv njega još zvanično nije ni otvorena istraga.

Hapšenje Duška Gaćeše pod navedenim okolnostima siguran su znak da uskoro počinje ljetna sezona i da će, kao i predhodnih godina, biti još hapšenja po hrvatskim potjernicama, zbog čega bi Srbi iz bivše RSK i pripadnici bivše JNA morali biti mnogo oprezniji pri biranju ljetnih destinacija.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 168 Srba, od kojih je 61 ekstradiran u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 23-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog kriv. djela ratnih zločina nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Beograd, 24.06.2018.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.