D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 20.03.2018, RUŠE SE ČETNIČKI SPOMENICI? Srbija negoduje: ‘Zabranit ćete simbole RSK? Vi ste barbari!’

Vijest o odluci Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koja je vezana za pozdrav „Za dom spremni”, kao da je tek ovih dana zaživjela u susjednoj Srbiji.

Nakon što je Savo Štrbac temeljito proučio opširan dokument sa zaključcima i obrazloženjima odluka, Srbe je zasmetalo nekoliko činjenica:

“Vijeće ne smatra neprihvatljivom” (!?) izričitu zabranu javne upotrebe svih spornih obilježja mržnje, koja se identificiraju s idejama totalitarizma, pa su sama po sebi njihovi noseći simboli, kao što su: fašistički rimski pozdrav, tzv. hitlerov pozdrav uz riječi Sieg heil, nacistički znak kukastog krsta, nacistički znak “SS”, četnička kokarda, ustaško “U”, ustaški pozdravi “Za dom i poglavnika” i “Za dom spremni”. Međutim, Vijeće u nastavku preporučuje i iznimku od prethodnog pravila koja se odnosi na “striktno ograničenu upotrebu pozdrava “Za dom spremni” zbog okolnosti vezanih za Domovinski rat?! Očito je u pitanju truli kompromis sedamnaestočlanog vijeća različitih svjetonazora, kako bi svatko od njih mogao reći da je prihvaćen njegov pogled na prošlost i tako ga i tumačiti”, kazao je Štrbac koji je ukazao na još nešto što im je još neprihvatljivije:

„Ono što je mene, kao Srbina iz Hrvatske i pripadnika konstitutivnog naroda u toj republici do njene secesije od SFRJ posebno pogodilo jest prijedlog Vijeća da “smatra prihvatljivom izričitu zabranu javne upotrebe obilježja nekadašnjih samoproglašenih okupacijskih vlasti i paradržavnih tvorevina tzv. Republike Srpske Krajine i njoj prethodnih ‘srpskih autonomnih oblasti’ i ‘srpskih oblasti’ na teritoriju Republike Hrvatske (1990–1995).”

Savu Štrpca dotukao je i ovaj zaključak Vijeća:

“Posebno me “fascinirao” zaključak da Vijeće “smatra prihvatljivom” dopunu Zakona o grobljima po pitanju koje se odnosi na pravno uređenje spornih natpisa-poruka na grobnim spomenicima kojima se “propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo. Naime, ovakav prijedlog smatram apsolutno nehumanim, necivilizacijskim i varvarskim. Znači li to da će posebna komisija obilaziti sva srpska groblja i rušiti nadgrobne spomenike srpskim borcima sa srpskim insignijama iz vremena devedesetih ili će nekontrolirano, kao što se i do sada događalo, rušiti sve spomenike ispisane ćirilicom?

Čini mi se da hrvatsko društvo, ni poslije ovakvog izvještaja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, neće biti ništa demokratskije nego do tada”, zaključuje Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.