D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 27.02.2018, DETALJI O TROJICI UHIĆENIH BRANITELJA: Evo što im se stavlja na teret…

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je 22. 2. 2018. rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1948., 1954. i 1964.) zbog postojanja osnovane sumnje da su prva dvojica okrivljenika počinili krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH., a da je trećeokrivljenik počinio krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava pomaganjem u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. u vezi čl. 22. OKZ-a RH.

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 6. rujna 1991. oko 22,30 sata u Sisku i Komarevu kao pripadnici 55. Lakog artiljerijskog diviziona pričuvnog sastava Zbora narodne garde Republike Hrvatske, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između vojnih i policijskih jedinica tzv. SAO Krajine i regularnih postrojbi Hrvatske vojske i policije, postupali suprotno odredbama članka 3. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te odredbama članka 4. stavak 2. Dopunskog protokola ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II).

Osnovano se sumnja da su prva dvojica okrivljenika, u cilju da odvedu i usmrte civila srpske nacionalnosti, zatražili od trećeokrivljenika da ih svojim osobnim automobilom odveze s položaja u Komarevu u prigradsko naselje Caprag, na što je on pristao svjestan da namjeravaju usmrtiti tog civila.

Dolaskom u blizinu stambene zgrade u kojoj je stanovao navedeni civil dvojica okrivljenika su ga uveli u automobil u kojemu ih je za to vrijeme čekao trećeokrivljenik koji ih je potom odvezao na mjesno groblje u Komarevu gdje je zaustavio automobil i ostao čekati u automobilu, dok su dvojica okrivljenika izveli oštećenika iz vozila i, na određenoj udaljenosti od vozila, usmrtili ga hicima iz automatskog vatrenog oružja”, stoji u rješenju Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Nakon što su okrivljenici ispitani pred državnim odvjetnikom, sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv trojice okrivljenika odredio jednomjesečni istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. tačka 2. Zakona o kaznenom postupku.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.