D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 2. октобар

1990.

* Борислав Микелић, предсједник Социјалистичке партије Хрватске, у разговору са америчким новинарима, оптужио нову хрватску власт за непромишљене потезе, који би могли довести и до братоубилачког рата.

1991.

* Према договору са Предсједништвом СФРЈ, ЈНА је напустила Брионе.

* Снаге ЗНГ-а напале су јединице ЈНА код села Иванице на граници Требиња и Дубровника. У том нападу је погинуло 29 припадника ЈНА.

* Фрањо Туђман је упутио писмо предсједнику САД, Џорџу Бушу старијем и затражио спречавање катастрофе и упићивање војне мисије, а у писму Ван де Бруку и Карингтону сугерисао је слање мировних снага у Хрватску.

* Фрањо Туђаман се састао у Италији са италијанским предсједником Ђулијем Андронетијем и премијером Ђани де Микелисом, где су га исти замолили “да још једном покаже самопожртвовану одговорност и деблокира касарне ЈНА.”

1992.

* На конференцији за штампу у Београду предсједник РСК Горан Хаџић поводом споразума Ћосић- Туђман рекао је да ако се СРЈ и Хрватска међусобно признају, Крајини остаје оно што је имала и прије рата – територија, коју су Срби спремни да бране.

1994.

* У Београду је одржан састанак предсједника РСК Милана Мартића и предсједника Србије Слободана Милошевића на коме се разматрало стање настало примјеном одлуке Савезне управе царина о блокади западног дјела РСК.

* СРЈ је  “херметички” блокирала економске односе са РСК, рекао је за агенцију Срна шеф информативне службе предсједника РСК Перо Дамјанић. По његовим ријечима стање у западном дјелу РСК је посебно драматично, јер болесници и рањеници “буквално већ умиру зато што нема горива ни за транспорт најхитнијих случајева до здравствених станица…а због несташице горива дневно пропада на десетине вагона пољопривредних производа”. Притом је Дамјанић оптужио Београд да, спровођењем “симптоматичне блокаде”, РСК “директно изручује РХ”. Истим поводом владе РСК Борислав Микелић је за Тањуг изјавио “да ће за пар дана према РСК стићи сва роба која иде из једног у други крај РСК, а пролази кроз СРЈ и РС”, како је договорено са директором Савезне управе царина Михаљом Кертесом.

1995.

* У УН-у је саопштено да припадници Хрватске војске настављају да тероришу српски народ у дијеловима РСК које је Хрватска војска окупирала у августу и поред тога што је Хрватска  држава дала гаранције да це поштовати права цивила. Пљачка је ушла у нову још гору фазу. “Сада добијамо информације да пљачку напуштених кућа најчешће врше униформисани људи”, рекао је потпарол УН-а Крис Ганес. Према његовим ријечима у РСК је од 185.000 Срба, колико их је на овим просторима живело пре хрватске агресије, остало је јос измедју 3.700 и 4.155, углавном врло старих, који нису могли побјећи у Србију.

* Загребацки надбискуп, кардинал Фрањо Кухарић, осудио је “пљачкаше и паликуће” који су послије прогона Срба “толико тога разорили и опустошили и опљачкали”. Кардинал Кухарић је том приликом рекао да не вјерује да је то учинила Хрватска војска.

* Представници УНПРОФОРА-а у Загребу изјавили су да униформисана лица настављају да тероришу преостало српско становништво у РС Крајини и да је тамо “пљачка ушла у нову, још гору фазу”.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.