D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. april

1990.

* Komanda Pete vojne oblasti demantovala je tvrdnje nekih stranačkih lidera iz SRH da će JNA ometati izbore tako što  će tenkovima izaći na ulice.

1991.

* Josip Jović, hrvatski policajac koji je stradao na Plitvicama, sahranjen je uz najveće državne i vojne počasti u svom rodnom Aržanu, opština Imotski. U pogrebnoj povorci koja je prema procjenama brojila oko 100.000 ljudi, 22 mladića nosila su upaljene svijeće simbolizijući Josipovih 22 godine života. Misi je prisustvovalo 300 svešetenika a predvodio je nadbiskup Frane Franić. Cilj je bio stvoriti  od Josip Jovića novog hrvatskog mučenika.

1992.

* U ranu zoru jedinice regularne vojske iz Hrvatske (pripadnici 106. osječke brigade, 101. zagrebačke brigade, Studentska bojna “Kralj Tomislav” iz Zagreba, specijalna jedinica “Žuti mravi” iz Vukovara,  jedinica za posebne zadatke MUP Hrvatske i bojna “Zrinjski”), zajedno s pripadnicima HOS iz Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Posušja i Gruda, upali su u srpsko selo Donji Malovan kod Kupresa na administrativnoj granici sa Šujicom u opštini Tomislavgrad i po kućama zaklali 12 staraca, dok su se ostali mještani razbježali po šumama u pravcu Glamoča. Poslije krvavog pira u Donjem Malovanu, zločinački pohod hrvatskih snaga nastavljen je prema Gornjem Malovanu, Zanaglini, Riliću, Ravnom i Botunu i Kupresu.

 *  U borbama na Istočnoslavonskom ratištu u Novom Nevesinju stradali su: Borota Božo (1952), Buha Dragomir (1960), Čavić Vidoja (1967), Ignjac Živan (1971), Mikanović Uroš (1957), Mišković Ljubomir (1968) i Mišković Goran (1972).

1993.

* Nikica Valentić imenovan je za novog predsjednika hrvatske Vlade, zamjenivši dosadašnjeg premijera Hrvoja Šarinića. Za potpredsjednika Vlade, izabrani su: Mate Granić, Vladimir Šeks i Borislav Škegro, ministar odbrane je Gojko Šišak, ministar unutrašnjih poslova Ivan Jarnjak , ministar spoljnih poslova Zdenko Škrabalo,.

* Srpska strana  poslala je  protesno pismo glavnom sekretaru UN, povod za to je  izglasavanja 815. rezolucije SB UN, u kojoj se ističe da su područja Republike Hrvatske pod zaštitom UNPROFOR-a sastavni dio Hrvatske.

* U Karlovcu je pod nerazjašnjenim okolnostima nestao Tošić Boban (1964), rođen u Strugi, Makedinija.

1994.

* Stupio je na snagu Zagrebački sporazum o prekidu neprijateljstava i razdavajanju duž linija dodira krajiško-hrvatskog fronta, dugog 1.600 kilometara. Na linijama dodira vlada mir, počela je evakuacija teškog naoružanja iz dogovorene zone uz liniju dodira, u dubinu od 10 odnosno 20 kilimetara. Povlačenje naoružanja se vrši pod kontrolom UNPROFOR-a.

1995.

* Ambasador SAD  Piter Galbrajt obišao je najjužniju točku Hrvatske, poluostrvu  Prevlaku, i tom prilikom izjavio  da je još uvijek neophodna  prisutnost UN-a na Prevlaci.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.