D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. novembar

1991.

 *Nakon ulaska pripadnika ZNG na teritoriju Požeške kotline i nakon egzodusa većine stanovništva ubijanja onih, mahom starih i nemoćnih, se nastavljaju.

U Velikoj Dapčevici pripadnici ZNG ubili su Sokol Franju (1920), iz mješovitog braka.

 1992.

* Guverner Arkanzasa, kandidat Demokratske stranke Bil Klinton postao je novi predsjednik SAD.

* Predsjednik SRJ Dobrica Ćosić uputio je novo pismo generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju, u kome obavještava da Hrvatska grubo krši sporazum o Prevlaci u pismu su navedeni primjeri narušavanja primirja.

1993.

* Prekinuti su tajni razgovori koji su vođeni u Norveškoj između predstavnika Hrvatske i RSK.

1994.

* U sjedištu UNPROFOR-a u Kninu nastavljeni su pregovori delegacija RSK i Hrvatske o ekonomskim odnosima. Sastanku dviju delegacija predsjedavaju kopredsjednici Međunarodne konferencije o bivšoj Jugolsaviji lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg. RSK na sastanku predstavljaju predsjednik Vlade Borislav Mikelić, minister spoljnih poslova Milan Babić, savjetnik predsjednika Republike general Mile Novaković i ministar energetike Milivoj Krička. U hrvatskoj delegaciji, koju predvodi šef Ureda predsjednika Republike Hrvoje Šarinić, su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Joško Morić, general Petar Stipetić, savjetnici predsjednika Hrvatske Krunoslav Olujić i Ivić Pašalić i minister Zlatko Mateša. Razgovarima je prisustvovali i ambassadori SAD i Rusije Piter Galbrajt i Leonid Kerestedžijanac.

* Predsjednik Skupštine RSK Rajko Ležajić uputio je iz Knina Generalnoj skupštini UN pismo u kome izražava svoje neslaganje s načinom na koji je Generalna skupština odlučila da raspravlja o zaštićenim zonama UN-a  kao okupiranim teritorijama Hrvatske. Odbacujući formulaciju “okupirani teritorij” i ocjenjujući kao potpuno neosnovanu, Ležajić ističe da na teritoriji pod zaštitom UN vijekovima živi srpski narod, koji ni na jedan način ne može sam sebe okupirati. “Teritorije RSK nikad nije bila u sastavu međunarodne priznate države Hrvatske, tako da nema osnova tvrdnji da RSK ugrožava teritorijalni integritet RH”, kaže se u pismu.

* Vlada SRJ usvojila je platformu za razgovore jugoslovenskog ministarstva za inostrane poslove Vladislava Jovanovića sa potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova RH Matom Granićem. Prema ocjeni Vlade, “direktni politički dijalog SRJ i RH treba da dovede do jačanja procesa normalizacije međusobnih odnosa.”

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je u razgovoru sa ministrom za islamska pitanja iz Saudijske arabije, Al Turkijem, izjavio da Zagreb traži podršku islamskih i arapskih zemalja za rješavanje krize u Hrvatskoj i BiH.

1995.

* Hrvatski predsednik Franjo Tuđman napustio je mirovnu konferenciju u Dejtonu i vratio se u Zagreb. Sa njim su otputovali Torvald Stoltenberg i američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt, koji bi trebalo da nastave pregovore o statusu Istočne Slavonije. U odsustvu predsjednika Hrvatske, hrvatsku pregovaračku delegaciju u Dejtonu predvodi hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić.

* Predsjednik Vlade SRJ, Radoje Kontić, upozano je generalnog sekretara UN Butrosa Galija sa stavom svoje Vlade da mandate mirovne operacije UN u Hrvatskoj za povratak povjerenja (UNCRO) neizostavno treba produžiti i poslije 30. novembra. Po mišljenju Savezne vlade jedino bi tako mirovne snage mogle da u potpunosti sprovedu svoju misiju, koja je ugrožena agresijom Hrvatske na Zapadnu Slavoniju, a zatim i na sektore Jug i Sjever.

* Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava  (HHO) izrazio je ogorčenje zbog brutalnih zločina nad srpskim stanovništvom koje je ostalo u RS Krajini poslije napada hrvatske vojske. Članovi odbora, zajedno sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, utvrdili su do sada postojanje 715 grobova pobijenih Srba u pojedinačnim i masovnim grobnicama.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.