D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.12.2020, Saopštenje povodom izručenje Hajdu Dragutina

Prije dva dana (1. decembra) Velika Britanija je Hrvatskoj izručila Dragutina Hajdua (70), rodom iz Vukovara, mađarske nacionalnosti, kojeg je 16. marta ove godine brtitanska policija uhapsila na londonskom aerodromu Hitrou (Heathrow) na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane hrvatskog pravosuđa, zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu 1991. godine na području Vukovara.

Prema informacijama koje smo dobili od njegove porodice iz Kanade, Dragutin je svojevoljno zatražio da ga što prije vrate u Hrvatsku, jer je za njega ekstradicioni postupak u Velikoj Britaniji postao mučan i više nije mogao da izdrži. Naime, prije tri mjeseca se razbolio i pošto nije imao adekvatnu terapiju pao je u tešku depresiju. Po dolasku u Hrvatsku, stavljen je u izolaciju jer su ga Britanci poslali bez kovid testa, pa se još nije uspio javiti porodici.

Prema rješenju  Županijskog suda u Osijeku od 12. marta 2020, Dragutin se tereti da je 21. novembra 1991. godine u Vukovaru, kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno sa Stevanom Curnićem i još dvojicom neutvrđenih pripadnika navedenih formacija, na “Veleprometu” zlostavljao petnaestogodišnjeg Sinišu Rajkovića i pri tom ga lišili života.

Inače, za ovo djelo je pred istim sudom u prisustvu suđeno Stevanu Curniću koji je i osuđen za ovo djelo na 15 godina zatvora a niko u tom postupku nije ni spomenuo ime Dragutina Hajdua.

Porodica navodi da je Dragutinova žena srpske nacionalnosti i da je u ratu bio na srpskoj strani, ali da nije činio nikakve zločine. Porodica je uvjerena da ga je prijavila bivša žena njegovog rođenog brata Ružica Erdelji rođena Barbarić iz  osvete zbog razvoda sa njegovim bratom.

Dragutin je sa porodicom, suprugom i dvojicom sinova, prije dvadeset godina otišao u Kanadu sa hrvatskim dokumentima, gdje je u međuvremenu dobio azil a zatim i kanadsko državljanstvo. Sa suprugom Mirosavom petnaestak dana prije hapšenja doputovao je u rodni Vukovar, gdje mu je u međuvremenu obnovljena i kuća, i gdje je sređivao razne papire zbog čega je odlazio i u policiju, i za vrijeme boravka u Hrvatskoj, kao ni prije petnaestak godina, nije imao nikakvih problema sa organima krivičnog gonjenja.

U ovoj godini uhapšeno je osam osoba iz bivše RSK zbog ratnih zločina,  od kojih je četvoro uhapšeno  van Hrvatske a četiri u Hrvatskoj. Od onih uhapšenih van Hrvatske, ovo je drugo izručenje u zadnjih osam dana.

Procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, ekstradicije, suđenja u otpuštanja iz zatvora, postala je svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani, što potvrđuje i Dragutinova ekstradicija koju niko nije objavio.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 178 Srba, od kojih su 66 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 31  pripadnik bivše JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Beograd, 03.12.2020.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.