D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 7. novembar

1991.

* U Rimu je osnovan Savjet NATO-a, za saradnju sa zemljama Istočne Evrope. Ministri dvanaestorice donijeli odluku o sankcijama prema Jugoslaviji.

* U starom Selu kod Otočca pripadnici ZNG ubili Bobić Dragicu (1915) i Žunić Milku (1913).

1994.

* U Divuljama kod Splita počeli razgovori stručnih grupa Hrvatske i RSK u okviru pregovora o ekonomskim pitanjima.

* Pedesetogodišnjicu proslave oslobođenja Splita stotinak antifašista obilježilo je skandiranjem „Tito, Tito!“, što je gradsko vijeće odmah osudilo kao „provokaciju i uvredu“. A gotovo istovremeno predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je predložio osnivanje komisije za proslavu pedesete godišnjice oslobođenja od fašizma, ističući da je „ZAVNOH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske) svojevrstan temelj Hrvatske ka svojoj nezavisnosti“.

1995.

*Savjet bezbjednosti UN zatražio je od Hrvatske da prestane s kršenjem ljudskih prava u RS Krajini.

* Po mišljenju Vojislava Koštunice, predsjednika DSS, pregovori u Dejtonu će završiti mirovnim sporazumom koji će donijeti mir bez pravde, zasnovan na najvećem etničkom čišćenju u ovom ratu, obavljenom u RS Krajini.

* Bivši ministar spoljnih poslova SR Njemačke, Hans Ditrih Genšer, i rimokatolički poglavar papa Jovan Pavle II, svojom su neposrednom saglasnošću i podrškom za razbijanje prethodne Jugoslavije odlučili o njenoj krvavoj sudbini, javno je objelodanio posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić u emisiji privatne slovenačke TV mreže „MTV“. Mesić je izjavio „da je došao u Beograd na najvišu saveznu funkciju da posredstvom tadašnje jugoslovenske diplomatije stupi u vezu sa najutjecajnijim međunarodnim faktorima i uvjeri ih u besmislenost opstanka Jugoslavije “. „Ideja o razbijanju Jugoslavije želio sam da prenesem onima koji su imali najjači utjecaj na njenu sudbinu Genšeru i Papi. Sa Genšerom sam se susreo čak tri puta. On mi je omogućio kontakt sa Svetom stolicom. Papa i Genešer složili su se sa potpunim razbijanjem SFRJ“, tvrdi Mesić.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.