D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.11.2022, Borci Republike Srpske obilježili slavu, sjetili se saboraca koji su za Srpsku dali najvrijednije – svoj život [Foto]

Borci su danas širom Republike Srpske proslavili svoju krsnu slavu Mitrovdan i tom prilikom su se sjetili svojih poginulih saboraca koji su, kako su istakli, dali najvrijednije za Srpsku – svoj život.

Održani su parastosi, prislužene svijeće i položeno cvijeće.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Goran Rogić rekao je da je Mitrovdan prilika za prisjećanje na slavni ratni put Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova čiji su pripadnici dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je Mitrovdan nešto što je sveto za Republiku Srpsku i da su nevesinjske mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine sačuvale i definisale Srpsku, kao i proboj Koridora koji je spasio zapadni dio Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je krsnu slavu – Mitrovdan predsjedniku BORS-a Radanu Ostojiću, svim demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, ističući da je njihova zasluga nemjerljiva u očuvanju i odbrani Republike Srpske.

“Njihov doprinos u odbrani Republike Srpske je ogroman i njima dugujemo poštovanje i zahvalnost za našu Republiku Srpsku. Svaki dan, a krsna slava posebno, prilika je da se sjetimo žrtve koju su ugradili u temelje naše otadžbine, u odbranu naših ognjišta i za slobodu koju danas imamo”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da patriotizam, snaga i jedinstvo boraca iskazano u Odbrambeno-otadžbinskom ratu obavezuju da se zajednički radi na jačanju položaja Srpske i njenih institucija.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da su poginuli borci VRS ostavili u amanet Republiku Srpsku koja je najveća srpska pobjeda u posljednjih 100 godina. On je naveo da bi iduće godine u Banjaluci trebalo da bude izgrađeno centralno spomen-obilježje poginulim borcima VRS.

Na obilježavanju slave boraca Republike Srpske učestvovala je i delegacija  DIC “Veritas” u kojoj su bili Radomir Kužet, ministar pravosuđa u ratnoj vladi Republike Srpske Krajine (RSK) i Milan Milanko Mima, borac Srpske vojske Krajine  (SVK), kojia je položila vijenac na spomenik poginulim borcima Otadžbinskog rata u Banjaluci.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.