D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 9. novembar

1989.

* Srušen je Berlinski zid, čime je zvanično otpočelo ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke.

1991.

* Na granici BiH-Hrvatska razmjenjena 332 hrvatska vojnika za 457 vojnika JNA.

* Krnje Predsjedništvo SFRJ zatražilo je da UN hitno pošalju mirovne snage u Hrvatsku.

* Ministar spoljnih poslova Hrvatske, Zvonimir Šeparović, zatražio je dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku.

* EZ je zaprijetila blokadom Jadrana, a Francuska je inicirala pomorske manevre devet zapadnih zemalja u blizini Jadrana.

Kvočka Radovan 1958) sin Petra, Petrović Đorđe (1965) sin Petra i Stojanović Đorđe (1930) svi iz Karadžićeva kod Vikovaca, pooginuli su tako što su upali su zasjedu ZNG.

1992.

* Kopredsjednik Mirovne konferencije o Jugoslaviji lord Dejvid Oven prisustvovao je u Briselu na sasatanku Savjeta za spoljne poslove EZ.

1993.

* U sukobima Hrvata i Muslimana u Mostaru je srušen Stari most, veličanstvena građevina iz 16.vijeka pod zaštitom UNEASKO-a.

1994.

* Kopredsjednici Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg stigli su u Beograd u privatnu posjetu predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

1995.

* MKSJ u Hagu je podigao optužnicu protiv trojica oficira bivše JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina. Oni se terete za masovna ubistva hrvatskih zarobljenika i civila počinjena 1991. godine na Ovčari kod Vukovara.

* SB UN izglasao je Rezoluciju 1019 kojom se od Hrvatske traži da prestane da krši ljudska prava u RS Krajini, a od Srba u BiH da se odmah oslobode lica nesrpske nacionalnosti zadržana u regionu Srebrnice i Banja Luke i da predstavnicima humanitarnih organizacija dozvole kontakt s tim licima.

* U Beogradu Potparol UN Suzan Manuel prenijela je zabrinutost UN zbog teške situacije u kojoj se nalaze preostali Srbi u RS Krajini. U posljednje vrijeme hrvatska Vlada spriječava rad humanitarnih misija na tom terenu, a hrvatske bolnice odbijaju da prime Srbe, rekla je Manuel, koja je procijenila da je na području Banije i Korduna ostalo oko 800 Srba, čije preživljavanje isključivo zavisi od UN.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.