D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 10. novembar

1991.

* Prilikom napada ZNG-a na selo Bogdanovci poginuli su:

a) rezervisti: Andrić Dragan sin Save, 1966. iz Valjeva; Đorđević Slaviša sin Stojana, 1969. iz Beograda; Dragojević Goran sin Živka, 1969. iz Lazarevca; Josipović Dušan sin Miodraga, 1964. iz Valjeva; Jovanović Đorđe sin Danila, 1967. iz Čortanovaca; Kojić Predrag sin Marinka, 1961. iz Požarevca; Pavlović Ljubiša sin Miloša, 1963. iz Smederevske Palanke; Selaković Goran sin Radisava, 1969. iz Valjeva; Stević Simo sin Đorđa, 1955. iz Marinaca kod Mirkovaca; Tanasić Miodrag sin Prodana, 1948. iz Beograda; Veličković Robert sin Radisava iz Smedereva; Vasiljević Željko sin Jovana, 1970. iz Valjeva; Veselinović Vladislav sin Momčila, 1954. iz Šabca i Živković Boban sin Velibora, 1970. iz Pirota;

b) aktivni vojnici: Buzmanović Saša sin Momčila, 1970. iz Sremske Mitrovice; Grbić Niko sin Nikole, 1972. iz Srebrenika kod Foče; Ostojić Petko sin Obrada, 1972. iz Srebrenika i Trivić Siniša sin Gostimira, 1972. iz Čelinca;

 * General JNA Andrija Rašeta, izjavio je da podržava dolazak “plavih šlemova”, koje bi trebalo rasporediti u krizne zone, a ne na republičke granice.

 

 1992.

* Zajednička komisija, sastavljena od predstavnika hrvatske Vlade, lokalnih srpskih vlasti, EZ I UNPROFOR-a, prestala je s radom na neodređeno vrijeme. Komisija formirana juna 1992. na osnovu rezolucije 762 SB UN, nije bila u stanju da rješava konflikte u tzv. ružičastim zonama.

* Prema ocijeni Glavnog štaba UNPROFOR-a, hrvatska strana je stalno kršila primirje, dok srpska odbija da razoruža pripadnike specijalne milicije.

1993.

* Hrvatski ministar spoljnih poslova, Mate Granić, rekao je da će Hrvatska podržati ukidanje sankcija prema SRJ pod dva uslova: da Zagreb uspostavi kontrolu nad cijelom teritorijom Hrvatske i da mirovni plan za Bosnu bude bezuslovno prihvaćen.

1994.

* U Kninu je započelo zasjedanje Skupštine RSK. Predsjednik Vlade Borislav Mikelić podneo je ekspoze o šestomjesečnom radu svog kabineta. Objašnjavajući pregovarački proces sa Hrvatskom, on je rekao: “Vodimo sa Hrvatskom ekonomske pregovore koji su veoma značajni za obe strane i ako se postigne dogovor imamo izglede za bolji život. Međutim, ukoliko u ovim pregovorima ne dođe do bitnih pomaka, može doći do svojevrsne krize i novog rata”;, Mikelić je podsjetio na odluke Skupštine sa Plitvica da se ne ide na pojedinačno ujedinjenje sa RS, jer bi to nanelo velike ekonomske štete RSK.

* Prema izvještajima UNPROFOR-a i izviđačkih aviona NATO-a, borbeni avion koji je poleteo sa aerodroma u Udbini u RSK i ne ulazeći u vazdušni prostor BiH, iznad Bihaća lansirao je dvije rakete kojima je pogođena fabrika municije. Tom prilikom poginulo je 10 ljudi i povređeno 14. Glavni štab Srpske vojske Krajine demantovao je ove navode tvrdnjom da “SVK nema potrebe niti želi, a nije ni do sada vršila artiljerijske napade na zaštićene zone UNPROFOR-a”;

* Predsjednik advokatske komore Jugoslavije, Milan Vujin, je nakon povratka iz Haga, gde je prisustvovao prvoj javnoj raspravi Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na tlu bivše Jugoslavije, izjavio je da je to bila “pripremljena režirana, politička rasprava”;. Kao ilustraciju svog stava naveo je uvodne reči tužioca Ričarda Goldtona da se ono što se događalo na jugoslovenskim prostorima može porediti sa fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu. Istim povodom advokat Toma Fila je rekao: “Ako se ova suđenja omasove, to će biti lov na Srbe po svetu”;.

1995.

* UN su saopštile da je Hrvatska premjestila u Istočnu Slavoniju, u zonu razdvajanja, oko 750 vojnika iz svojih najelitnijih jedinica. Komanda slavonsko-baranjskog  korpusa je u Vukovaru saopštila da je preduzela sve potrebne mere za uspešnu odbranu i da u punoj borbenoj gotovosti “očekuje početak napada hrvatskih snaga”;

* Posmatrači Savjeta Evrope kritikovali su Hrvatsku zbog nepravilnosti za vreme parlamentarnih izbora, na kojima mnogi glasači nisu mogli da glasaju po svojoj volji.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.