D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 10. новембар

 1991.

* Приликом напада ЗНГ-а на село Богдановци погинули су:

а) резервисти: Андрић Драган син Саве, 1966. из Ваљева; Ђорђевић Славиша син Стојана, 1969. из Београда; Драгојевић Горан син Живка, 1969. из Лазаревца; Јосиповић Душан син Миодрага, 1964. из Ваљева; Јовановић Ђорђе син Данила, 1967. из Чортановаца; Којић Предраг син Маринка, 1961. из Пожаревца; Павловић Љубиша син Милоша, 1963. из Смедеревске Паланке; Селаковић Горан син Радисава, 1969. из Ваљева; Стевић Симо син Ђорђа, 1955. из Маринаца код Мирковаца; Танасић Миодраг син Продана, 1948. из Београда; Величковић Роберт син Радисава из Смедерева; Васиљевић Жељко син Јована, 1970. из Ваљева; Веселиновић Владислав син Момчила, 1954. из Шапца и Живковић Бобан син Велибора, 1970. из Пирота;

б) активни војници: Бузмановић Саша син Момчила, 1970. из Сремске Митровице; Грбић Нико син Николе, 1972. из Сребреника код Фоче; Остојић Петко син Обрада, 1972. из Сребреника и Тривић Синиша син Гостимира, 1972. из Челинца;

* Генерал ЈНА Андрија Рашета, изјавио је да подржава долазак “плавих шлемова”, које би требало распоредити у кризне зоне, а не на републичке границе.

1992.

* Заједничка комисија, састављена од представника хрватске Владе, локалних српских власти, ЕЗ И УНПРОФОР-а, престала је с радом на неодређено вријеме. Комисија формирана јуна 1992. на основу резолуције 762 СБ УН, није била у стању да рјешава конфликте у тзв. ружичастим зонама.

* Према оцијени Главног штаба УНПРОФОР-а, хрватска страна је стално кршила примирје, док српска одбија да разоружа припаднике специјалне милиције.

1993.

* Хрватски министар спољних послова, Мате Гранић, рекао је да ће Хрватска подржати укидање санкција према СРЈ под два услова: да Загреб успостави контролу над цијелом територијом Хрватске и да мировни план за Босну буде безусловно прихваћен.

1994.

* У Книну је отпочело засједање Скупштине РСК. Предсједник Владе Борислав Микелић поднео је експозе о шестомјесечном раду свог кабинета. Објашњавајући преговарачки процес са Хрватском, он је рекао: “Водимо са Хрватском економске преговоре који су веома значајни за обе стране и ако се постигне договор имамо изгледе за бољи живот. Међутим, уколико у овим преговорима не дође до битних помака, може доћи до својеврсне кризе и новог рата”;, Микелић је подсјетио на одлуке Скупштине са Плитвица да се не иде на појединачно уједињење са РС, јер би то нанело велике економске штете РСК.

* Према извјештајима УНПРОФОР-а и извиђачких авиона НАТО-а, борбени авион који је полетео са аеродрома у Удбини у РСК и не улазећи у ваздушни простор БиХ, изнад Бихаћа лансирао је двије ракете којима је погођена фабрика муниције. Том приликом погинуло је 10 људи и повређено 14. Главни штаб Српске војске Крајине демантовао је ове наводе тврдњом да “СВК нема потребе нити жели, а није ни до сада вршила артиљеријске нападе на заштићене зоне УНПРОФОР-а”;

* Предсједник адвокатске коморе Југославије, Милан Вујин, је након повратка из Хага, где је присуствовао првој јавној расправи Међународног кривичног суда за ратне злочине на тлу бивше Југославије, изјавио је да је то била “припремљена режирана, политичка расправа”;. Као илустрацију свог става навео је уводне речи тужиоца Ричарда Голдтона да се оно што се догађало на југословенским просторима може поредити са фашизмом и нацизмом у Другом светском рату. Истим поводом адвокат Тома Фила је рекао: “Ако се ова суђења омасове, то ће бити лов на Србе по свету”;.

1995.

* УН су саопштиле да је Хрватска премјестила у Источну Славонију, у зону раздвајања, око 750
војника из својих најелитнијих јединица. Команда славонско-барањског корпуса је у Вуковару саопштила да је предузела све потребне мере за успешну одбрану и да у пуној борбеној готовости “очекује почетак напада хрватских снага”;

* Посматрачи Савјета Европе критиковали су Хрватску због неправилности за време парламентарних избора, на којима многи гласачи нису могли да гласају по својој вољи.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.