D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 11. maj

1991.

* Ustavni sud Hrvatske proglasio neustavnim odluku o referendumu SAO Krajine i prisjedinjenje Srbiji.

* Predsjednik SIV-a Ante Marković povodom dolazeće turističke sezone na Jadranskom primorju pozvao je turiste garantujući im punu sigurnost i bezbednost.

1992.

* Komeserijat za izbjeglice i raseljena lica Republike Srbije uputio je predsjedniku Evropske komisije, Žaku Deloru, statističke podatke o broju izbjeglica na teritoriji Srbije. Prema ovim podacima u Srbiji se nalazi ukupno 350.000 izbjeglih lica.

* Krunsko vijeće i Krunski savjet srpskog prestolonaslednika princa Aleksandra II Karađorđevića izdali su saopštenje u kome se, povodom Ustava SFRJ, kaže da je njime još jednom izigrana ideja ujedinjenja srpskog naroda.

1995.

* Komesar za izbjeglice Bratislava Buba Morina je povodom dolaska novih srpskih izbjeglica iz Zapadne Slavonije rekla da im “nije zabranjen ulaz u SRJ, ali da bi im bilo mnogo bolje da ostanu u RS”.

* Na konferenciji za štampu američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt je negirao tvrdnje da je Hrvatska dobila “zeleno svijetlo” od SAD za akciju u Zapadnoj Slavoniji. Upitan da li je ovom akcijom izvršeno etničko čišćenje, rekao je: “Veoma smo zabrinuti zbog odlaska Srba iz Zapadne Slavonije. Ne podržavamo proces reintegracije u Hrvatskoj ako će on rezultirati etnički čistom državom”, a samu akciju je ocijenio kao “prilično profesionalno sprovedenu”, u kojoj su “najvećim djelom izbjegnuti civilni gubici, u svakom slučaju izbjegnuti su neopravdani ljudski gubici”

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.