D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. april

1991.

*Formirano operativno jezgro buduće Hrvatske vojske – Zbora narodne garde (ZNG). Hrvatska gardijska brigada, uz specijalne jedinice MUP-a i MORH-a, činiće glavnu udarnu vojnu formaciju. Nešto kasnije su formirane: Prva gardijska brigada – Tigrovi, Druga -Gromovi; Treća – Kune, Četvrta – Pauci, Peta – Sokolovi, Sedma – Pume, Osma – (lakojurišna) Orlovi i Deveta – Vukovi.

* Na sastanku delegacija Slovenije i Hrvatske na Krki u Sloveniji najodlučnije su odbačeni svi oblici prijetnje kao i upotreba svake sile, uzimajući u obzir i JNA.

1995.

* “Ostanak snaga UN je najvažniji uslov za miroljubivo rješenje situacije u Hrvatskoj”, izjavio je u Vukovaru američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

* List “Njujork tajms” objavio je članak o Čedomiru Mihajloviću, “srpskom obavještajcu”, koji je prebjegao na Zapad i navodno dostavio haškom Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na tlu bivše bivše Jugoslavije u Hagu dokumente o umješanosti Službe državne bezbjednosti Srbije u etničko čišćenje u BiH i u operacijama u Istočnoj Slavoniji. List tvrdi da je riječ o kopijama, a da su orginali nestali u “maglovitim transakcijama” između Haškog suda i holandskih tajnih službi.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.