D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.04.2023, ŽS u Osijeku: nastavak glavnog pretresa opt. Dušanu Vučini zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa optuženom Dušanu Vučini (1950) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku optužnicom od 1. marta 2022. optuženog Vučinu tereti tereti da je u večernjim satima 19. novembra 1991., u Vukovaru, na Veleprometu, nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga, postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva tako što je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s više drugih nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih formacija, nakon što je jedan od njih kundakom puške snažno udario oštećenika (1967) u predjelu glave pa je oštećenik pao na tlo, nastavili ga udarati rukama i nogama obuvenim u vojničke čizme po cijelom tijelu, a pojedini od njih su ga tukli metalnim šipkama, kundacima pušaka, dok mu je jedan od njih odrezao pramen kose i pritom mu zarezao lijevo uvo, pri čemu je oštećeni tokom opisanog zlostavljanja trpio velike bolove te mu je slomljeno više rebara i zadobio je višestruke povrede glave.

Optuženi je uhapšen 8. septembra 2021. od kada se nalazio u istražnom zatvoru u Osijeku sve do 10. maja 2022, kada je uz jemstvo pušten da se brani sa slobode.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.