D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.04.2023, ŽS u Rijeci: glavni pretres u krivičnom predmetu protiv opt. Dragana Bešira i dr. zbog ratnog zločina protiv civila

Pred Županijskim sudom u Rijeci za danas je zakazano ročište za glavni retres u krivičnom predmetu protiv opt. Dragana Bešira (1942) i Slobodana Đorđevića (1942) zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je optužnicom od  9. marta 2023., tereti ih da su počinili navedeno krivično  djelo od 8. oktobra 1991. do 10. novembra 1991. na području opština Korenica i Rakovica, i to prvookrivljeni Bešir u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne obrane Korenica, a drugookrivljeni Đorđević u svojstvu komandira “Isturenog komandnog mesta” (IKM) 13. Korpusa JNA na Mukinjama.

Tereti ih se da su počinili to krivično djelo tokom koordiniranog napada paravojnih jedinica Teritorijalne obrane SAO Krajine potpomognutih oklopno-mehanizovanim, artiljerijskimi specijalnim padobransko-diverzantskim jedinicima JNA i drugih dobrovoljačkih jedinica pod komandom “Isturenog komandnog mesta” 13. Korpusa JNA na mjesta Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača i Korana te Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarijski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovicu, koja su bila naseljena pretežno hrvatskim stanovništvom, protivno pravilima međunarodnog prava, izlažući ih neselektiranom i prekomjernom granatiranju bez odabira vojnih ciljeva, raznovrsnim artiljerijskim i raketnim oružjem. Tereti ih se da kao zapovjednici nisu, nakon zauzimanja napadnutog teritorija Republike Hrvatske, a znajući kako pripadnici njihovih jedinica ubijaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti te pale porodične kuće i gospodarske objekte u vlasništvu mještana hrvatske nacionalnosti, poduzeli ništa da se ovakva nezakonita postupanja spriječe, kao ni da se kazne počinioci, nego su dopustili da njima podređeni nastave s takvim radnjama pristajući na posljedice njihovih protupravnih radnji pa su u tom razdoblju ubijene 32 civilne osobe te je razrušen i spaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

Drugookrivljenog Đorđevića tereti se i da je 26. septembra 1991., u svojstvu zapovjednika “Isturenog komandnog mesta” (IKM) 13. Korpusa tzv. JNA na Mukinjama, protivno pravilima međunarodnog prava, naredio da se s područja brda Višnjevača (općina Korenica) izvede raketni napad višecijevnim raketnim bacačima 128 mm M-63 “Plamen” na kamp Grabovac u Grabovcu, u kojem su bile smještene izbjeglice s područja opštine Korenica, usljed čega je, od posljedica eksplozija, smrtno stradalo troje civila, a više je civila teško tjelesno povređeno,

Optuženi imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni državnim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.