D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. oktobar

1991.

* Ministar spoljnih poslova Njemačke, Hans Ditrih Genšer je izjavio da Jugoslavije više ne postoji u dosadašnjem obliku.

* Ministar spoljnih poslova Holandije Hans Van der Bruk je predložio generalu Veljku Kadijeviću pregovore o „uravnoteženoj šemi povlačenja federalne Armije iz Hrvatske tokom prelaznog perioda“

*Kosović Krsto (1959), živio je u Zadru sa suprugom Hrvaticom i dva sina. Kada su počela ratna dejstva supruga sa djecom se sklonila kod svoje rodbine, a Krsto je ostao da čuva kuću. Petorica maskiranih lica sa kapuljačama na glavama su ga posjetila,  utovarili ga u kola  i odvezli iz kuće. Nakon par dana nađen je  njegov obezglavljeni leš u nekom jarku, samo u donjem vešu. Počinioci su do danas ostali nepoznati.

 * U Poljicama pored Zadra,  pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen je Nenad Aćimov (1950), hrvatski policajac srpske nacionalnosti. Za njegovu smrt osumnjčeni su bili Vladimir Strehovsky, Nenad Bajlo i Miroslav Đerđe. Postupak se vodio pred Vojnim sudom u Splitu. Vojni tužilac je 1. jula 1996. odustao od optužbi zbog nedostataka dokaza .

 * U Zadru u svom stanu ubijen Srbin Gojko Bjelanović (1942). Ubio ga Vladimir Strehovsky Strehovsky. Županijski sud u Zadru presuduom od 12. aprila 2006. nepravosnažno je osudio Strehovskog za ubistvo Bjelanovića na 6 godina zatvora, koju kaznu mu je  Vrhovni sud RH presudom od  06.juna 2006. preinačio na  9 godina.

 * U  dopisništvu “Večernjih novosti” koje se nalazilo u prizemlju jedne višespratnice na samoj obali Vuke usred Vukovara, ubijen je Čehajić Jusuf – Čeha (1942), stalni dopisnik “Večernjih Novosti” iz Boegrada. Do danas se ne zna ko ga je ubio.

1992.

* Vlada SRJ je obrazovala radnu grupu koja će raditi na prikupljanju činjenica o zločinima na prostorima  bivše Jugoslavije i koja treba da sarađuje sa SB UN.

* U Zagrebu je održan prvi susret Odbora za međudržavne razgovore RH i SRJ. Tom prilikom formirano je pet komisija: za saobraćaj, finansije, sukcesiju, imovinsko-pravna pitanja i za izbjeglice.

1993.

Potpredsjednik vlade RH Mate Granić uputio je pismo Tadeušu Mazovjeckom specijalnom izvjestiocu UN za ljudska prava, u kome je osporio tvrdnje da je hrvatska vojska na području Medačkog džepa počinila teške zločine nad civilnim stanovništvom. U pismu je rečeno da su „svi ubijeni u akciji na lokacijama Divosela, Čitluka i Počitelja poginuli u borbi, bili naoružani, nosili uniforme i pružali aktivan otpor postrojbama hrvatske vojske“, čak i oni „što ih nazivate ženama i starijim osobama“.

1995.

* Predstavnici UN u Kninu izjavili su da je Hrvatska vojska poslije vojne operacije „Oluja“ u RS Krajini, na područijima koja su do sada obišli posmatrači UN, spalila 22.000 kuća i 320 zaselaka. Poginulo je 128 civila, od kojih je 87 usmrćeno „hicima iz neposredne blizine“. Od oko 135.000 ljudi koji su živeli u tom regionu ostalo je samo 3.000.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.