D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 13. januar

1992.

* Vatikan je prvi zvanično priznao nezavisnost Slovenije i Hrvatske.

* U Gospiću je odveden iz svog porodičnog doma, u kojem se od decmbra mjeseca 1991. nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora,   Jokić Milojko (1946), bivši policajac, inače oženjen Hrvaticom. Do danas se vodi kao nestao.

1993.

* Predsjendik SRJ Dobrica Ćosić uputio je pismo generalnom sekrtarau UN Butrosu Galiju u kome navodi da od uvođenja zabrane letenja nad teritorijom BiH i raspoređivanja posmatrača UN na aerodrome SRJ, letjelice vojske SRJ nisu ni u jednom slučaju narušile tu zabranu – Ćosić navodi da se iz samih izvještaja Butrosa Galija SB UN vidi da se, nasuprot tome, obilato zloupotrebljavaju muslimanski aerodrom u Cazinu, kao i hrvatski aerodromi u Puli i Zagrebu.

1994.

* Prvi put od avgusta 1992. razmijenjene su grupe zarobljenika između Srbije i Hrvatske. Kod pograničnog mjesta Lipovac razmijenja je tzv. “karlovačka” za “somborsku” grupu – ukupno oko tridesetak ljudi, Prema izjavi Mirka Štrbca, predsjednika jugoslovenske državne komisije za razmjenu zarobljenika, nema informacija o još 50 jugoslovenskih zarobljenika na Hrvatskoj teritoriji. Od početka rata do tog trenutka je, inače razmjenjeno ukupno oko 14.000 zarobljenika.

1995.

* Jugoslovenski ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović uputio je pismo komesaru EU Van de Bruku povodom njegovog istupanja u Evropskom parlamentu, kada je rat na teritoriji bivše SFRJ opisao kao “agresiju srpskog naroda na druge narode”. Jovanović u pismu iznosi činjenice o raspadu bivše Jugoslavije, podsjećajući Van de Bruka da je i on 26. juna 1991. snažno protestvovao protiv “jednostaranog otcjepljenja Slovenije i Hrvatske.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.