D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14. maj

1990.

* U dvorani “Globus” na Zagrebačkom velesajmu održana – nakon višestranačkih izbora u Hrvatskoj – prva sjednica Glavnog odbora Hrvatske demokratske zajednice.

1991.

* Širom Hrvatske počela otpuštanja radnika srpske nacinalnosti, koji do 3. maja nisu potpisali izjavu o lojalnosti Hrvatskoj državi.

* U Mirkovcima je stradao Branko Božić (1962).

* Stjepan Mesić, potpredsjednik Predsjedništva SFRJ, na sjednici Predsjedništva SFRJ-a u Beogradu nije izabran za predsjednika Predsjedništva, jer srspski predstavnici nisu glasali za njega.

 

1992.

* U vojnom zatvoru “Lora” preminuo je od posljedica višednevnog batinjana i maltretiranja Jelić Duško (1966) iz Trebinja.

1993.

* Vlada BiH je optužila Republiku Hrvatsku za agresiju na tu bivšu jugoslovensku republiku. Vlada je ocijenila da je prisustvo regularnih trupa Vojske RH na području srednje BiH, direktni vid vojne intervencije na teritoriju BiH.

* Njemački ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel upozorio je hrvstskog predsjednika Franju Tuđmana da treba da obuzda hrvatske snage koje napadaju Muslimane u jugo-zapadnoj Bosni, u protivnom će biti dovedena u pitanje podrška Zapada njegovoj zemlji.

1995.

* Prema izvještajima Glavnog štaba SVK. Hrvatska vojska je izvršila minobacački napad iz sela Nuštara na položaje istočno-slavonskog korpusa u Marincima.

* Izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova, Mate Granića, da se Hrvatska vojska povukla iz Zapadne Slavonije i da će uskoro biti završeno povlačenje iz sektora “Jug” demantovao je portparol UN Fred Ekart. On je rekao da su se hrvatske jedinice povukle samo sa osmatračkih punktova UN, ali da su ostale u zoni razdvajanja.

* Deseci hiljada  starih i mladih Hrvata iz zemlje i dijaspore, sa sveprisutnim ustaškim obilježjima, skupili su se na  blajburškom polju da odaju počast ustašama koji su tu stradali.

 

 

 Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.