D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14. 12. 2022, На данашњи дан – 14. децембар

1909 – Рођен Боривоје Стојковић (Ваљево, Краљевина Србија, 14. 12. 1909 – Дубровник, 22.01.1984), књижевник и позоришни критичар.

1921 – Народна Скупштина Краљевине СХС усвојила Закон о заштити раденика. Датум када је усвојен овај акт узима се као почетак системски организоване јавне службе запошљавања у Србији, иако је још током 19. века било неких елемената овакве службе у Кнежевини Србији. Државне берзе рада биле су, по Закону из 1921. дужне да своје послове обављају бесплатно и непристрасно.

1941 – Независна Држава Хрватска објавила рат САД и Великој Британији у Другом светском рату.

1950 – Основан Комесаријат Уједињених нација за избеглице.

1994 – Председник Републике Српске Радован Караџић затражио од бившег председника САД Џимија Картера да посредује у изналажењу мирољубивог решења у грађанском рату у бившој БиХ.

1995 – У Јелисејској палати у Паризу потписан мировни споразум о окончању рата у Босни и Херцеговини, који је постигнут 21. новембра у Дејтону, САД. Потписе на споразум ставили председници Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије; Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић и Слободан Милошевић. Тим споразумом БиХ je подељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску, а надгледање спровођења мира поверено снагама НАТО.

2001 – Тужилаштво Међународног трибунала за ратне злочине у Хагу објавило оптужницу против генерала Војске Републике Српске Винка Пандуревића, оптуженог геноцид над босанским муслиманима у Сребреници 1995. Трибунал га је 2005. осудио на 13 година затвора „за помагање убистава и прогон“ муслимана са подручја Сребренице. Ослобођен је свих других тачака оптужнице, укључујући и оптужбе „за геноцид и удружени злочиначки подухват за почињење геноцида“.

2005 – Ступила на снагу Конвенција Уједињених нација о борби против корупције, први обавезујући глобални документ који регулише борбу против корупције у државном и приватном сектору.

 
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.