D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 15. januar

1991.

 * U Moskvi su u organizaciji Sovjetskog predsjednika, Mihaila Gorbačova, predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, potpisali Kominike (Službene objave). Ovim dokumentom je predviđeno da se uspostavi hitan prestanak oružanog konflikta u Hrvatskoj, nakon čega bi u roku od mjesec dana započeli pregovori između rukovodstva Srbije i Hrvatske. U daljem tekstu Kominike-a stoji da Rukovodstva Srbije i Hrvatske pozivaju SSSR, SAD i EZ da pruže usluge dobre volje u predstojećim pregovorima koji bi trebali da dovedu do uspostavljana mira u Jugoslaviji.

1992.

* Arbitražna (Badinterova) komisija Konferencije o Jugoslaviji podnijela je Mišljenje o ispunjavanju uslova za priznavanje jugoslovenskih republika, u kome je konstatovano da samo Republika Slovenija i Makedonija ispunjavaju postavljene uslove. Hrvatska, po mišljenju Komisije, može biti priznata samo pod uslovom da svoj Ustavni zakon uskladi sa odredbama nacrta Konvencije Mirovne konferencije o Jugoslaviji, dok je priznavanje BiH uslovljeno održavanjem referenduma građana BiH o nezavisnosti.

* Uprkos mišljenju Arbitražne (Bedinterove) komisije države članice EZ su odlučile da “otvore proces priznavanja Slovenije i Hrvatske” (ne i Makednije zbog protivljenja Grčke)

*Austrija, Belgija i Velika Britanija priznale su nezavisnot Slovenije i Hrvatske.

* U pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Butrosu Galiju, koji je pred konferencijom za štampu u Kninu podijelio novinarima. predsjednik RSK, dr Milan Babić, kao jednu od mogućih rješenja, koja vode mirnom okončanju jugoslovenske državne i političke krize, predlaže i održavanje konferencije pobjednica iz Drugog svjetskog rata. Arbitražna (Badinterova) komisija EZ o Jugoslaviji zauzela je stav da su granice republika bivše države zaštićene međunarodnim pravom.

* U Potrvalju, opština Sinj, iz zasjede koju su im postavili pripadnici HV, ubijeni su Bralović Svetolik (1947) i Mitranović Renato (1966).

1993.

* Britanski nosač aviona “Ark Rojal”, na čelu grupe od 6 brodova, isplovio je na put za Jadran. Na palubama ovih brodova su osam aviona za vertikalno uzlijetanje, 14 helikoptera, artiljerija, minobacači i druga vojna oprema. Brodovi prevoze i 400 pripadnika pomorske pješadije. U Donjem domu britanskog parlamenta izražena je bojazan da se ovakvim pojačanim angažmanom Britanija možda uključi u dugotrajan rat na Balkanu.

1994.

 * U Selcima na ostrvu Braču povodom druge godine međunarodnog priznanja Hrvatske, uz prisustvo brojnih zvaničnika svečano otkriven spomenik bivšem ministru spoljnih poslova SR Njemačke Hansu Ditrihu Genšeru. To je bio znak zahvalnosti hravtske države Genšeru za sve što je učinio za hrvatski narod u Hrvatskoj u cilju ostvarivanja njene neovisnosti.

1995.

 * U Zemuniku Gornjem ubačena teroristička grupa usmrtila je Dubroja Dalibora (1972) iz Karina Donjeg i Lakić Milana (1956) iz Biljana Gornjih.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.