D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 15. mart

1990.

* Nepoznati počinioci su na zgradi Uprave pravoslavne crkvene opštine u Zagrebu ispisali veliko slovo “U” koje je predstavljalo simbol Ustaša iz Drugog svetskog rata. Pravoslavni sveštenik Mlađan Jović izjavio je da ovaj čin uznemirio sveštenstvo i vjernike SPC.

1991.

* Borislav Jović podnio je ostavku na dužnost Predsjednika Predsjedništva SFRJ. Potpredsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio je povodom njegove ostavke da će se on u novonastaloj  situaciji u Predsjedništvu ponašati kao potpredsjednik “u funkciji predsjednika”.

* Evropski parlament je donio odluku kojom se podržava očuvanje jugoslovenske države, njenog jedinstva i teritorijalnog integriteta.

* Vijeće za narodnu obranu i zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske usvojilo izjavu o odlučnoj odbrani Hrvatske.

1992.

* Na ličkom ratištu u reonu nacionlanog parka Plitvička jezera stradali su: Grbić Milan (1958), Mirić Božo (1957) i Pavlović Borislav (1967).

 1995.

* Hrvatska i muslimanska armija iskoristile su prekid vatre ove zime da se naoružaju kao nikada do sada, piše pariski list “Figaro”. “Svake nedjelje 50 do 60 raketa “Neva” i “Luna” ruske proizvodnje dometa  od 60 km, diskretno se transportuje preko Mađarske prema Hrvatskoj” ističe najčitaniji pariski dnevnik. Isto tako navodi se da su “Hrvati upravo naručili na Malti 10.000 pištolja marke “Bereta”, isto toliki broj automatskih pušaka “Hekler” i 18.000 uniformi za vojnike Hrvatsko-muslimanske federacije”. Kao posljednji obavezni datum isporuke naznačen je 10. april.

* Hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman otputovao u posjet SAD-u gdje će se sastati s američkim predsjednikom Bilom Klintonom.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.