D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 15. jul

1991.

* Predsjednik SIV-a Ante Marković razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom hrvatske Vlade Josipom Manolićem.

* Predstavnici JNA i Hrvatske policijske uprave u Sisku posle dužih razgovora nisu uspeli da postignu dogovor o smirivanju napetosti na Baniji.

* Hrvatska Vlada predložila plan za rješavanje jugoslavenske krize od pet točaka.

* Izuzetno napeta situacija na Petrinjskom području. Nastaje sukob oko policijske stanice u selu Kraljevčani  između lokalnog srpskog stanovništva,  s jedne strane, i novopridošle pomoći 1. Gardisjka brigade Tigrovi, koja je pristigla hrvatskoj strani u pomoć. (U selu Kraljevčani 1991 živi 151 stanovnik, od toga 87 Hrvata i 64 Srba, a po popisu 2021 u selu je ostalo 56 stanovnika). U Sukob se umješala JNA koja je uspostavila tampon zonu između zaraćenih strana.

* Prethodnica Promatračke misije EZ stigli u Zagreb.

1992.

* Ustavni sud Hrvatske odbacio je prigovor Italijanske unije, koja je osporila ustavnost Izbornog zakona i ocijenila ga kao diskriminatorski u odnosu na manjine. Po ovom zakonu, za 14 manjina određeno je pet zastupničkih mjesta.

1993.

* Povodom odluke hrvatskih vlasti da 18. jula otvori pontonski most kod Maslenice, Sedrik Tornberi, zamjenik komandanta UNPROFOR-a i direktor civilnog sektora u Zagrebu, izjavio je da Hrvatska krši rezolucije 802 i 847 SB UN, u kojima se kaže da otvaranje saobraćajnice i uspostava infrastrukture “treba da bude postignuto dogovorom”. Istim povodom RSK je pozvala generalnog sekretara UN predsjedavajućeg SB UN Dejvida Haneja “da ne dopusti da međunarodna zajednica bude uvučena u još jednu hrvatsku prevaru koja može da vodi u novi ratni sukob” I upozorila da je to poslijednji apel za sprečavanje ratnog požara.

1994.

* U intervjuu “Večernjem listu” hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je rekao da Hrvatska i hrvatski narod “nikad neće pristati na otcjepljenje  hrvatskih okupiranih područja” i da u tome “ima na svojoj strani čitavu međunarodnu zajednicu” i to zbog toga što nacionalna manjina, nigde na svijetu nema prava na samoopredeljenje kao što to oni traže”.

1995.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman imenovao je za novog načelnika Generalnog štaba Hrvatske vojske Zvonimira Červenka, umjesto dotadašnjeg komandanta Janka Bobetka. Prilikom preuzimanja dužnosti Červenko je rekao: “Hrvatska će ratovati, i to hrvatski narod mora da zna”. Dodao je da postoje ratni planovi slični operaciji “Bljesak” u Zapadnoj Slavoniji.

* Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić izjavio je da Hrvatska neće započinjati nikakave vojne akcije protiv RSK do kraja sadašnjeg mandata snaga UNKRO, tj do septembra.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.