D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 15. oktobar

1991.

* Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i predsjednik Srbije Slobodan Miloševič te Hrvatske Franjo Tuđman potpisali su u Moskvi zvanično saopštenje kojim se predviđa da odmah prestanu oružani konflikti i u roku od mjesec dana počnu pregovori između rukovodstva Srbije i Hrvatske, rukovodioci Srbije i Hrvatske pozivaju Sovjetski Savez, SAD i EZ da pruže usluge dobre volje u predstojećim pregovorima.

* Predstavnik ministarstva odbrane Hrvatske i član Glavnog stožera Hrvatske vojske pukovnik Imre Agotić započeo je pregovore sa zamjenikom komandanta Pete vojne oblasti JNA generalom Andrijom Rašetom. Nakon obavljenih razgovora general Rašeta optužio je hrvatsku stranu za neuspijele pregovore.

* Danić Ratko (1926) iz Petrinje ubijen je hitcem iz Vatrenog oružja u svom dvorištu dok je hranio životinje. Počinioci su do danas ostali nepozanti.

 * Mandić Jovan (1921) iz Batinjana, opština Daruvar, ubijen u svom dvorištu dok je hranio životinje. Počinilac nepozant.

.* Poluga Petar ( 1933 )  iz Batnjana, opština  Daruvar, ubijen u dvorištu kuće. Počinilac nepoznat.

 * Bijelić Petar (1967), Paunović Stojan (1919), Šteković Aniša (1949) i Bulat Slavko (1956), dvojica u smb uniformama, dvojica u civilu, zarobljeni su u mjestu Slana na desnoj obali Kupe, zarobili ih pripadnici HV i odveli ih u mjesto Letovanić i predali zapovjedništvu HV, koje se tu nalazilo. Zarobljenici su na tom mjestu tučeni i mučeni. Nepoznati pripadnici HV su ih odveli i ubili. Njihova tijela pronađena su 11.01.1992. godine u potoku, nedaleko od sela Farkašić na lijevoj obali Kupe.

1992.

.* Direktor Civilnog dijela misije zaštitničkih snaga UN Sederik Tornberi izjavio je u Vašingtonu: “Vojni posmatrači UNPROFOR-a, i EZ krenuli su na poluostrvo Prevlaku sa koje je počelo povlačenje snaga Vojske Jugoslavije.

1994.

* Na sjednici Vrhovnog savjeta odbrane RSK izvršene su kadrovske promijene u sasatavu Banijskog korpusa zbog propusta prilikom septembarskih sukoba sa Petim korpusom Armije BiH u rejonu Bojne na Baniji.

1995.

 * Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je na Saboru HDZ-a ponovo izabran za predsjednika ove stranke sa više od 95% glasova. Predlažući ga kao jedinog kandidata, minister odbrane Gojko Šušak je rekao: “Kad se pojavi ovakav historijski vođa nije neuobičajeno da se kandiduje bez protukandidata”. Tuđman je izjavio da je glavni zadatak stranke da se što pre stavi pod Hrvatsku kontrolu Istočna Slavonija. Zapretio je da će to Hrvatska učiniti ”svim sredstvima na koja suverena država ima pravo”, ako se to ne postigne na miran način.

* Glumac Milan (1911) iz Drenovca Radučkog, opština Gospić, nađen obješen u staji.

 * Bogunović Marija (1910) iz Otrića, Gračac, nađena obješena brodskim užetom koje, kako kaže ćerka, nije nikada koristila.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.