D.I.C. Veritas

е-Veritas, 15.11.2022, Жупанијски суд у Сплиту: Суђења седморици оптужених због злочина у Шкабрњи и Надину заказана за идућу годину

Уочи обиљежавања годишњице Државно одвјетништво Републике Хрватске објавило је нове податке о процесуирању ратних злочина почињених на подручју Шкабрње и Надина у новембру 1991. године, пише Слободна Далмација у данашњем електронаком издању.

Након довршене истраге пред Жупанијским судом у Сплиту, 25. априла подигнута је оптужница против Зорана Тадића, 63-годишњег држављанина Србије и Аустралије, који се сматра одговорним за смрт тридесет мјештана и тринаест “бранитеља” села у дијелу Шкабрње званом “Амбар”.

Оптужница је потврђена 15. јула, а почетак суђења заказан је за 4. јула 2023., на Жупанијском суду у Сплиту, гдје ћему се највјеројатније судити у одсуству.

Као командир “2. специјалног вода” ТО Бенковац зв. “Добровољачки вод” из правца Земуника Горњег, Тадић се оптужницом терети да је по наредби започео ни с чим мотивисани напад на Шкабрњу дјеловањем граната из тенкова, минобацача, вишецјевних бацача ракета и наоружаним војницима. Заједно с припадницима “2. специјалног вода”, у пратњи тенкова и оклопних транспортера ушао је у дио Шкабрње звани “Амбар” у којем је живјело углавном хрватско становништво. Тамо су он и други непознати добровољци уз уништавање стамбених, привредних и вјерских објеката без избора циља и војних потреба, из непосредне близине из ватреног оружја убили тридесет мјештана и тринаест бранилаца села.

Само дан раније, 3. јула 2023. на Жупанијском суду у Сплиту, заказан је и претрес против шесторице држављана Србије и једног држављанина Босне и Херцеговине. Ставља им се на терет да су њима подређене јединице и њихови припадници 18. новембра 1991. у Шкабрњи усмртили 44-еро цивила, претежно старије животне доби. Потом су у времену након тога па до 12. марта 1992., током привремене окупације Шкабрње, усмртили још 21-ог цивила, такође претежно старије животне доби.

Након што је пред Жупанијским судом у Сплиту 8. јула 2020. потврђена оптужница Жупанијског државног одвјетништва у Сплиту од 17. новембра 2015. против шесторице држављана Републике Србије и једног држављанина Босне и Херцеговине због учина кривичног дјела дјела ратног злочина против цивилног становништва из чланка 120. став 1. у вези с чланом 28. Основног кривичног закона Републике Хрватске (командна одговорност), 26. октобра 2022. запримљен је позив Жупанијског суда у Сплиту за претрес у предмету заказану за 3. јула 2023.

Оптужени се терете и да су 19. новембра 1991. у Надину њима подређене јединице и њихови припадници, усмртили деветеро цивила, претежно старије животне доби, те од 19. новембра 1991. па до 31. децембра 1992. и још двоје цивила, чија су тијела затим с кућом запалили, а током јануара 1992. године и силовали женску особу рођену 1913. године.

Оптужницом су обухваћени командант 180. моторизиране бригаде ЈНА Трипко Чечовић (74), начелници станице јавне сигурности у Бенковцу Бошко Дражић (58) и Слободан Вујко, начелник станице јавне сигурности у Обровцу Ђорђе Јелић (60), командант ТО Бенковац Зоран Лакић (65), командант ТО Обровац Јован Допуђ (73), командант 92. моторне бригаде Републике Српске Крајине Илија Машић (75), те Павле Самараџић (70), пуковник ЈНА.

Терети их се да нису подузели мјере како би спријечили поступања војника и полицајаца којима су командовалии већ су допустили поступке својих подређених и на тај начин починиоце додатно мотивисали да тако поступају, услијед чега је убијено најмање 214 особа, према цивилном становништву се нечовјечно поступало и нанесене су му велике патње, тешко тјелесно повређено је најмање 19 особа, силовано је најмање пет женских особа, те је уништено и тешко оштећено 9.575 стамбених и привредних објеката.

На терет им се ставља да су од јула 1991. године до марта 1993. године, као припадници тадашње ЈНА, поступали противно одредбама ИВ. Женевске конвенције о заштити грађанских особа у вријеме рата и Допунских Протокола И и ИИ уз Женевску конвенцију од 12. августа1949. на подручју тадашње општине Бенковац, и то мјеста Полаче, Булића, Лишана Островачких, Вукшића, Корлата, Шопота, Раштевића, Јагодње Доње, Лепурима, Пристегу, Шкабрњи, Надину, Придрази, Смилчићу, Паљуву, Подградини, Земунику Доњем, Земунику Горњем, Поповићима, Подграђу, Перушићу Бенковачки, Перушић Доњи, Придрага, Родаљицама, Лисичићу, Провићу, Добропољцима, Врани, Подлугу те тадашње општине Обровац и то мјеста Меки Доци, Крушева, Брушке, Затона Обровачког и Медвиђе.

Као високорангирани команданти тадашње ЈНА, за вријеме и након напада јединица којима су командовали с циљем застрашивања и протјеривања цивилног становништва хрватске националности, током напада и окупације тих подручја, противно правилима међународног ратног и хуманитарног права, допустили су убијања, силовања, мучења, нечовјечна поступања према цивилном становништву, као и уништавање и оштећења имовине.
Према сазнањима Веритаса двојица оптужених, Јован Допуђ и Ђорђе Јелић су у међувремену преминули.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.