D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. mart

1990.

 * Predsjednik Srpske demokratske stranke dr Jovan Rašković u intervjuu za Večernji list izjavio je: “Naš neposredni izborni cilj je dobiti od 15 do 20 općinskih uprava u Hrvatskoj, ne želimo stvarati drugu srpsku državu”.

 1991

* Nastavljeni su žestoki okršaji oko Karlovca i širom Hrvatske, reagovalo je i ratno vojno vazduhoplovstvo JNA u okolini Gospića, Karlobaga i Velike Gorice.

* Ambasador SFRJ u Parizu Božidar Gagro podnio je ostavku na taj položaj izjavivši da će svoj dalji diplomatski agažman obavljati u interesu njegove države Hrvatske.

1992.

* Biro Vlade RSK u Beogradu saopštio je da je u Kninu na predsjednika opštine Knin dr Milana Babića pokušan atentat. U saopštenju je navedeno da je pokušaj atentata na dr Milana Babića izvršio oficir JNA pripadnik Kninskog korpusa.

* Hrvatske paravojne snage napale su iz pravca Neuma artiljerijom i pješadijom selo Hrasno. Šest pripadnika rezervnog sastava JNA poginulo je u napadu jedinica HOS-a, na rubnom području opštine Neum.

* U selu Ratkovica, opština Podravska Slatina, u svojoj kući ubijena je Večernović Milka (1906) , nakon toga u njenu kuću je podmetnut eksploziv, i kuća je usljed djelovanja eksplozije izgorijela, a unutra je pronađeno njeno obezglavljeno tijelo.

1994.

 * Sporazum o potpunom prekidu vatre i razdvajanju snaga između predstavnika hrvatskih vlasti i Srba iz RSK nije potpisan nakon prvog kruga pregovora u ruskoj ambasadi u Zagrebu, ali je dogovoreno, da se oni nastave 29. marta, kada bi mogao biti i datum potpisivanja sporazuma.

1995.

 * U poruci predsjedavajućem SB UN predsjednik RSK Milan Martić upozorio je da je napustio stavljanje van snage Vensovog plana, naglašavajući da je RSK “jedini garant biološkog opstanka srpskog naroda u Hrvatskoj”

* U izjavi za “Večernje novosti” premijer RS Borislav Mikelić osvrnuo se na nedavni boravak predsjednika SRS Vojislava Šešelja u RS Krajini i njegove govore na javnim skupovima. Po ocjeni Mikelića, koji je Šešelja opisao kao “razbijača, tužioca i sudiju”, a njegovu politiku kao “ratnohuškačku”, Šešelj je došao u Krajinu da bi privolio narod da pregovore zamjeni puškama, da diskredituje Vladu i Parlament RSK.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši izjavio je u Dubrovniku da je demilitarizacija “konačno rješenje za Prevlaku”.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević sastao se u Beogradu sa posrednicima za bivšu Jugoslaviju Dejvidom Ovenom i Torvaldom Stoltenbergom. Izraženo je uvjerenje da će međunarodna zajednica uravnoteženim i prihvatljivim stavovima za strane u pregovorima omogućiti miran izlazak iz krize i političko rješenje. Oven i Stoltenberg su potom razgovarali s predsjednikom RSK Milanom Martićem o budućnosti UNPROFOR-a u tzv. UNPA zonama u srpskim krajinama. Dvojica kopredsjednika su se nakon toga u Zvorniku susreli s predsjednikom RS Radovanom Karadžićom.

* Hrvatske snage iz Livanjskog polja ušle su u najjužniji dio UNPA sektora i osvojile devet kilometara teritorija u dubini zaštićene zone i sedam duž granice između Hrvatske i BiH, tako da su se približile Kninu na samo 20 kilometara udaljenosti.

* U Ženevi se se susreli američki državni sekretar Voren Kristofer i ruski ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev i tom prigodom su razgovarali o Hrvatskoj i BiH.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.