D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.10.2022. HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 16.oktobar

1990.

* Održana je velika svečanost na Trgu Republike u Zagrebu (Hrvatska) povodom ponovnog postavljanja spomenika hrvatskom banu Josipu Jelačiću. (Spomenik je bio uklonjen 1945. godine kada je promenjen naziv iz Trg bana Josipa Jelačića u Trg Republike.)

1991.

* Krnje Predsjedništvo SFRJ je odlučilo da izvjesti predsjedavajućeg Mirovne konferencije o Jugoslaviji lorda Karingtona, da Jugoslaviju u Hagu mogu zastupati ili svi članovi Predsjendištva ili niko.

* SIV je Skupštini SFRJ dostavio svoje mišljenje prema kojem su odluke Skupštine Republike Slovenije i Sabora RH o proglašenju tzv. samostalnosti i nezavisnosti, odnosno otcjepljenju od Jugoslavije, jednostrane i protivustavne. Kao takve, smatra SIV, ne mogu proizvoditi nikakvo pravno dejstvo.

* Vlada Hrvatske dala je rok JNA da se povuče sa područja Hrvatske do 10. novembra.

* Franjo Tuđman i Slobodan Milošević u Moskvi razgovarali su sa predsjednikom Ruske Federacije Borisom Jeljcinom.

* Službeni Vašington je zatražio od savezne vlade da snage JNA, omoguće prolaz hrvatskih civila iz Vukovara.

* Italijanski ministar spoljnih poslova Đani de Mikelis izjavio je da su se stekli uslovi za priznanje nezavisnosti Slovenije, a u slučaju Hrvatske prepreku čini nekoliko zakona, između ostalog Zakon o zaštitu srpske manjine.

* U Gospiću su počele likvidacije viđenijih Srba. Između ostalih pokupljeni su, a nakon toga likvidirani: Banjeglav Todor (1950), konobar iz Gospića, Barać Radovan (1951), poštanski službenik iz Gospića i njegova majka Barać Danica (1923), Barać Dušan (1937), Bulj Dane (1937), pravnik iz Gospića, odveden iz svoje kuće u Gospiću, tijelo pronađeno u Perušiću kod Gospića, Ćopić Pajo (1935), penzioner odveden iz svoje kuće, tijelo nikad nije pronađeno, Čubelić Mile (1941), građevinski tehničar, odveden prilikom odlaska na posao na putu Smiljan – Gospić, od tada mu se gubi svaki trag, Draganić Branko (1948), radnik odveden iz skolinšta, do danas se vodi kao nestao, Draganić Milka (1912) , nestala, Đukić Marija, kuvarica, Hrvatica udata za Srbina, odvedena iz svog stana, do danas se vodi kao nestala, Gajić Nikola (1933), električar, Hinić Gojko (1943), policajaca MUP-a RH, i dalje se vodi kao nestao, Nedeljko Igrić (1951), tržišni inspektor ubijen je udarcima metalne šipke u glavu u “landroveru” koji je bio vlasništvo Policijske uprave Gospić, a zatim dokrajčen mecima, Janković Milica i Stevo, nestali, Kalanj Đorđe (1940), zamjenik okružnog javnog tužioca u Gospiću i njegova supruga Kalanj Mirjana (1946), službenica , Kljajić Simo (1955), novinar, izašao do prodavnice, nikad nije pronađen, Korica Dane (1943), penzioner, radio u elektri, uhapšen dok je hranio stoku u svom dvorištu, Kovačević Milan i dalje se vodi kao nestao,. braća Smiljanić Milan (1947), penzioner i Smiljanić Stanko (1938), pravnik, Marić Borislav (1945), zv. Mačak, šumarski tehničar, odveden iz skloništa, i dalje se vodi kao nestao, Pavlica Soka (1935), čistačica u MUP-u i Nikola (1933), trgovac supružnici, Potkonjak Milica (1950) i njena majka Potkonjak Boja (1921), obe teško bolesne, odvedene i nisu do danas pronađene, Stanić Marija (1923)…

* U Donjim Bogićevcima, opština Nova Gradiška, pripadnik ZNG Trnka Bernard je ubacio bombu u podrum porodičen kuće, tom prilikom smrtno je stradala Šolaja Draginja (1930) a njen suprug teško je ranjen. Za zločin niko nije procesuiran.

1992.
* Donesena je odluka o formiranju štabova i jedinica Srpke vojske Krajine.

1993.

* U Zagrebu je završen dvodnevni opšti sabor Hrvatske demokratske zajednice. Za predsjednika HDZ-a je ponovo izabran Franjo Tuđman. Tom prilikom u svom govoru Tuđman je predložio da se Jasenovac pretvori u spomen obilježje svim žrtvama nacističkog i komunističkog terora: Hrvatima, Jugoslovenima, Jevrejima, Srbima i Ciganima.

1994.
* U Banja Luci je je održana tribina “Jovan Rašković – srpsko pitanje”, posvećena godišnjici smrti Jovana Raškovića.

1995.

* U Erdutu su američki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt, i kopredsjednik mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, Torvald Stoltenberg, razgovarali sa predstavnicima Savjeta sremsko-baranjske oblasti.

* Prema podacima koje je saopštio Dalmatinski odbor solidarnosti u Splitu, u hrvatskim zatvorima nalazi oko 700 Srba iz RSK uhapšenih poslije hrvatske vojne akcije “Oluja” i optuženih da su počinili ratne zločine. Imena uhapšenih nisu javnosti dostupna, ne zna se u kojima su zatvorima smješteni.

* Član međunarodne organizacije Amnesti internašinal, Pol Miler, izjavio je da je veliki broj zločina u RS Krajini poslije hrvatske vojne akcije “Oluja” bio naručen od strane hrvatskih vlasti.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.