D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.03.2020, Saopštenje povodom hapšenja Dragutina Hajdu u Londonu

Juče  (16. marta 2020) na londonskom aerodromu Hitrou (Heathrow), brtitanska policija uhapsila je Dragutina Hajdu (1950) rodom iz Vukovara, mađarske nacionalnosti, najvjerovatnije na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane hrvatskog pravosuđa, zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu 90-tih godina na području Vukovara.

Prema podacima koje smo danas dobili od porodice, Dragutin je sa porodicom, suprugom i dvojicom sinova, prije dvadeset godina otišao u Kanadu sa hrvatskim dokumentima, gdje je u međuvremenu dobio azil a zatim i kanadsko državljanstvo. Sa suprugom Mirosavom, srpske nacionalnosti, prije petnaestak dana doputovao je u rodni Vukovar, gdje mu je u međuvremenu obnovljena i kuća, i gdje je sređivao razne papire zbog čega je odlazio i u policiju, i za vrijeme boravka u Hrvatskoj, kao ni prije petnaestak godina, nije imao nikakvih problema sa organima krivičnog gonjenja.

Dragutin je juče sa suprugom poletio sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” letom preko Londona za Toronto. Međutim, na londonskom aerodromu “Hitrou”, za vrijeme procedure presjedanja iz jednog u drugi avion, prozvala ga je londonska policija i izvela iz reda, dok je supruga nastavila put drugim avionom za Toronto. Supruga je uzgred čula da je policija njenom mužu objašnjavala da ga hapse po međunarodnoj potjernici, koju je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe.

Tek po dolasku u Toronto, Milosava je rekla sinovima, koji su je čekali na aerodromu, šta se desilo Dragutinu, što ih je sve začudilo pošto nije imao nikakvih problema prilikom svojih boravaka u Hrvatskoj. Dragutin se još nije javio porodici, koja pokušava od sinoć da dozna šta je sa njim. Iznenadilo ih je i to što na aerodromu na kojem je uhapšen nemaju nikakvih saznanja ni o njegovom hapšenju pa tako ni o tome gdje se sada nalazi.

Porodica navodi da je Dragutin u ratu bio na srpskoj strani, ali da nije činio nikakve zločine, zbog čega vjeruju da je u pitanju neki nesporazum i da će im se uskoro javiti on lično ili neko od nadležnih organa u Velikoj Britaniji da im objasni o čemu se zapravo radi.

Uhapšeni se do sada nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i SVK. A ni Veritas ne raspolaže bilo kakvom informacijom o Dragutinovom procesuiranju pred hrvatskim pravosuđem.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 172 Srbina, od kojih su 64 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog kriv. djela ratnih zločina nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 18 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Beograd, 17.03.2020.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.