D.I.C. Veritas

е-Veritas, 17.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 17. новембар

1991.

* Из склоништа “Борово комерц” одведени од стране ЗНГ у двориште дјечијег вртића „Пчелица“ у Борову, гдје су и убијени: Ћирић Предраг син Ђорђа, 1951. Борово Насеље; Лукић Константин син Светислава, рођен 1940. године у Трпињи код Вуковара, живио у Борову Насељу; Марков Јован син Вељка, рођен 1933. године у Вуковару, живио у Борову Насељу; Недучић Урош син Арсе, рођен 1943. године у Купинику код Пландишта, живио у Лужцу- Вуковар; Живковић Јован, живио у Борову Насељу.

* Лични изасланик генералног секретара ОУН Сајрус Венс, и подсекретар Уједињених нација Марк Гулдинг, са сарадницима допутовали су у Београд, да би у наредних седам дана испитали све могућности за евентуално слање мировних снага на зараћено југословенско подручје.

1994.

* На подручју Личко Петрово Село – Ваганац у борбама са припадницима 5. Корпуса Армије БиХ погинули су припадници СВК и милиције РСК: Граовац Светозар син Љубе, рођен 1960. године у Вариводама код Книна, гдје је и живио; Медош Саша син Живка, рођен 1972. у Биовичином селу код Книна, гдје је и живио; Живковић Ђуро син Милана, рођен 1976. године у Шибенику, живио у Ђеврскама код Книна; Узелац Новица син Милана, рођен 1970. године у Залужници код Оточца, живио у Кореници и Данић Дејан син Владимира, рођен 1971. године у Нишу, живио у Кукуњевцима код Шида.

* Команда Војске РС је преко војних посматрача УН упутила писмо Команди Армије РХ, у коме је речено: „Знамо да ви активно подржавате муслиманске снаге у Бихаћу…Уколико се та активност не прекине гађаћемо загребачки аеродром, аеродром Лучко и (војну фабрику) Змај“. На ову пријетњу сутрадан је одговорио командант УНПРОФОР-а, генерал Бертран де Лапрел, упозорењем предсједнику РС Радовану Караџићу да ће, уколико Срби испуне ове претње о нападима на циљеве у Хрватској, одговорити НАТО.

1995.

* Специјални изасланик генералног секретара УН Кофи Анан изјавио је да УН неће обнављати садашњи мандат својим снагама, који истиче 30. новембра већ ће од хрватских власти затражити да се привремено одобри прелазни период, у коме ће мировне снаге наставити своју функцију док СБ УН не одлучи ко ће и како преузети контролу у Источниј Славонији, Барањи и Западном Срему. Војни стручњаци УН су процијенили да би за потребе примене српско-хрватског Споразума о Источној Славонији, Барањи и Западном Срему било потребно 9.000 војника.

* У обраћању нацији предсједник Фрањо Туђман рекао је да је у Дејтону са југословенском делегацијом припремљен споразум о потпуној нормализацији односа између Хрватске и СРЈ, који ће бити потписан послије споразума о БиХ и одлуке о укидању санкција СРЈ.

* У Комитету Владе СРЈ за прикупљање података о злочинима почињеним на тлу претходне Југославије речено је да се на основу досад прикупљених података дошло до закључка да је над српским народом током најновијег рата извршен геноцид. Између осталог, изнет је и податак да је на просторима БиХ за Србе био отворен 371 логор у Хрватској 162, а у Словенији 21.

* У емисији трећег канала ТВ мреже ИТН, британског новинара Дермота Марихајма, под насловом „Велика сторија“ изнета су нова открића о америчким тајним операцијама у претходној Југославији: ЦИА-ним шпијунским авионима на брачком аеродрому, који су, према хрватском генералу Мартину Шпегељу, „готово сигурно достављали информације босанској и хрватској армији „и о ангажовању пензионисаних америчких генерала преко приватне агенције МПРИ, што је по мишљењу новинара, имало улогу у брзом хрватском заузимању РС Крајине.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.