D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 18. mart

1990.

 * U  Benkovcu je održan predizborni skup HDZ-a. Povod za skup bio je osnivanje skupštine ogranka stranke. Tokom obraćanja okupljenim građanima Benkovca govor Franje Tuđmana bio je propraćen aplauzima od strane Hrvata, a zvižducima sa srpske strane. U jednom trenutku, iz mase je prema bini iskočio čovjek s pištoljem u ruci, no ljudi iz osiguranja brzo su ga svladali. Ubrzo je ustanovljeno da je to bio plinski pištolj (plašljivac), a nosio  ge je tada šezdesetdvogodišnji Boško Čubrilo, iz Ceranja, inače na višedecenijskom radu u Francuskoj . Pred benkovačkim Općinskim sudom 28. decembra 1990. osuđen je uslovno zbog “krivičnog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina ugrožavanjem sigurnosti” na pet mjeseci zatvora, sa probnim periodom od godinu dana. Buduća  hrvatska vlast vješto je iskoristila incident kao jedan od ključnih argumenata da “Srbi ne žele suživot” i zgodno ocijenila da  – “atentat je bio uvertira u agresiju”.

1991.

 * Građani mjesnih zajednica Miočić, Biočić, Štikovo, Tepljuh, Bobodol (opština Drniš), Otišić (opština Sinj), Međare, Cicvare, Žažvić, dio mjesne zajednice Skradinsko polje – zaseok Pavasovići, Bratiškovci, Gorica, Gračac, Ždrapanj, Plastovo, Velika Glava, Čista Mala, Sonkovići, Raskršće, Dragišići i Bribir (opština Šibenik) odlučili su da se pripoje opštini Knin tj. SAO Krajini.

* Skupština opštine Gornji Lapac i Gračac donijele su Odluke po kojima se konačno i trajno izdvajaju iz sastava Hrvatske i cjelokupnom svojom  teritorijom ostaju u sastavu jugoslovenske federacije i kao dio SAO Krajine čine njen konstitutivni dio.

* JAT je prestao da  leti preko Zagreba, zbog neizmirenih dugovanja.

1993.

 * Predsjednik RSK Goran Hadžić je smjenio dosadašnjeg predsjednika Vlade RSK Zdravka Zečevića i za novog mandatara imenovao Đorđa Bjegovića, dotadašnjeg ministra za rudarstvo i energetiku.

* Hrvatska delegacija na pregovorima u Ženevi istrajna je  u tri ključna stava: demilitarizaciji ružičastih zona, uspostavi hrvatske vlasti i dolasku hrvatske policije u sastavu koji bi odgovarao nacionalnom sastavu stanovništva toga područja prema posljednjem popisu.

 * Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica”stradali su: Vučić Rade (1971) i  Cupać Borislav (1958) u Škabrnji, te  Miličev Dragan (1952) u Novigradu.

*  U Jagodnji Donjoj, opština Benkovac, stradao je Žarković Milovan (1948) zajedno sa svojim komšijama Hrvatima Žepina Stipanom (1929), njegovom suprugom Ljubicom (1935) i sestrom Maricom (1923), vjerovatano pokušavajaći da ih zaštiti. Počinioci su do danas ostali nepoznati.

1994.

 * Hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, je pristao da se mandat UNPROFOR-a u Hrvatskoj produži, ali uz sledeće zahtjeve: da se normalizacija statusa Jugoslavije u svijetu uslovi priznavanjem RH u međunarodno priznatim granicama i demilitarizacijom zaštićenih zona: da se za “ružičašte zone” primjeni sarajevski model; da svako transportovanje robe u te zone kontrolišu hrvatske vlasti; da se ponovo otvori pruga Zagreb-Split, autoput i jadranski naftovod; da se stavi pod kontrolu aerodrom na Udbini. Tuđman je te zahtjeve iznio u pismu generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju.

1995.

 * Predsjednik RS Krajine Milan Martić je u intervjuu “Glasu Srpskom” izjavio je da RSK ne prihvata blokadu granica između RS i SRJ. Rekao je da vjeruje da se neće mijenjati mandat UNPROFOR-a, ali da je mogućno smanjenje broja pripadnika mirovnih snaga UN.

1996.

* Slavujević Zoran (1970) i Slavujević Jovan (1923), unuk i djed, pozvani su u policijsku stanicu u Osijeku, i od tad im se gubi svaki trag.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.