D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 18. maj

1990

* OK SK Hrvatske SDP u Kninu izdao je saopštenje povodom predizbornih dešavanja u Hrvatskoj, u kojem se između ostalog kaže: “Zabrinjavaju nas izjave čelnika HDZ-a o suverenitetu hrvatskog naroda u kojima se Srbi u SR Hrvatskoj stavljaju u drugorazrednu poziciju i tretiraju kao nacionalna manjina.”

1991.

* Predsjednik Mjesne zajednice Plaški Nikola Medaković je sa većim brojem Plaščana u maskirnim uniformama zatražio od komandanta policijske stanice u Plaškom Dušana Latasa da mu preda stanicu na upravljanje.

 1992.

* Skupština RSK na zasjedanju u Kninu donijela je Amandman VII. na Ustav RSK kojim se dotadašnji naziv “Oružane snage Republike Srpske Krajine” mijenja u “Srpska vojska Krajine”. Na istoj sjednici Skupština je usvojila i proglasila Deklaraciju o političkim ciljevima RSK. Konstatovano je da je političko-bezbjedonosno stanje u RSK složeno i neizvjesno. Ministar odbrane, Stojan Španović, kao elemente nestabilnosti, naveo je pritiske na SRJ, stalno pogoršanje stanja u BiH, ali i nepravovereno raspoređivanje snaga UNPROFOR-a.

* Na Skupštini RSK, akademik Jovan Rašković je, odajući priznanaje svima koji su odlučno ustali u odbranu časti i dostojanstva srpskog naroda na ovim prostorima, ponovio opšteprihvaćeni stav da nikakav specijalni stataus Krajine u Hrvatskoj ne dolazi u obzir.

* Predsjednik Srpskog Demokratskog foruma (SDF) iz Hrvatske dr Milorad Pupovac, izjavio je na konferenciji za štampu u Gracu, da su Srbi u Hrvatskoj predmet radikalnog žigosanja i demoniziranja i da se na njih vrši pritisak radi asimilacije.

* Vijeće bezbjednosti UN-a prihvatilo Rezoluciju broj 753, kojom preporuča Generalnoj skupštini da primi Republiku Hrvatsku u punopravno članstvo UN

1993.

* Delegacija RSK i Hrvatske na sastanku u Tpuskom postigle su sporazum o obustavi neprijateljstava i bezuslovnom prekidu vatre. Dogovoreno je i da se formiraju ekspertske grupe za pregovore o ekonomskim pitanjima.

1995.

* Jednoglasnom odlukom poslanika Skupštine RSK u Borovu Selu, general potpukovnik Mile Mrkšić, imenovan je za novog komandanta Glavnog štaba Srpske vojske Krajine.

* Izvori NATO u Britaniji tvrde da je plan o povlačenju mirovnih snaga UN iz bivše Jugoslavije, bez obzira na nedoumice o njihovoj daljnjoj ulozi, praktično već sačinjen.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.