D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 18. октобар

1990.

* У разговорима са страним новинарима хрватски предсједник Фрањо Туђман рекао је да Хрватска не може прихватити ни једну другу солуцију за реконструкцију Устава СФРЈ осим конфедерације суверених република.

1991.

* У Хагу је отворено пленарно засједање Конференције о Југославији на највишем нивоу. Под предсједништвом лорда Карингтона и холандског шефа дипломатије Ханса ван ден Брука, као предсједника Министарског савјета ЕЗ учествују предсједници свих југословенских република, сви чланови Предсједништва СФРЈ, премијер Анте Марковић и Савезни секретар за иностране послове Будимир Лончар. Разматран је приједлог Декларације о Југославији са комплексним аранжманом за рјешавање кризе. Аранжман се заснивао на суверености и независности република, дотадашњих федералних јединица, њиховом међународном признању као држава, могућностима слободне асоцијације и механизма за заштиту људских права националних и етничких група. Предвиђен је тзв. специјални статус за области у којима припадници неке националне или етничке групе чине већину. У Декларацији је посебно споменут такав статус за Србе у Хрватској.

* Убијања у Госпићу се настављају. Пантелић Милан (1934), службеник, убијен заједно у дворишту са својом супругом Анђелком (1941), њихова кћер Мирјана Пантелић (1963) силована је у дворишту и одведена у непозантом правцу, Миланово тјело је пронађено и сахрањено, а за Анђелком и Мирјаном се још увијек трага. Ухапшени и ликвидирани су и супружници Орловић Милева (1949) и Милош (1940), Радић Пантелија (1930), Свилар Петар (1947)…

* У Винковцима су убијени супружници Тарбук Бранко (1941) и Тарбук Илка (1943). Починилац непознат.

* Средином октобра страдали су супружници Вучковић Михајло (1930) и Љубица (1931) рођ. Рајчевић, из Марина села – Рибњаци, те Игњатовић Стоја (1933) рођ. Гуњевић из Пакрачког Антуновца и њен син Игњатовић Младен (1955) из Марина села. Михајло и Стоја су 18., а Љубица и Младен 20. октобра 1991. године одведени у Пакрачку пољану на информативни разговор, са којег се више никада нису вратили. Ове две породице повезане су пријатељским и родбинским везама, наиме Стојина ћерка, а Младенова сестра удата је за сина Вучковић Љубице и Михајла.

 

1993.

* Коопредсједници међународне конференције о бившој Југославији, Овен и Столтенберг, у Загребу су разговарали са хрватским предсједником Туђманом, са намјером да организују билатералне разговоре између Срба и Хрвата и тиме спријече ескалацију даљих ратних сукоба.

 

1994.

* Хрватски министер спољних послова Мате Гранић информисао је Одбор за спољну политику Сабора Хрватске да ће ускоро бити познат план Мини контакт групе, који ће сачинити амбасадори САД и Русије, Питер Галбрајт и Леонид Керестеџијанац, као и амбасадори УН и ЕУ, Каи Еиде и Герд Аренс, (Група З-4), “за мирну реинтеграцију УНПА-зона у уставноправни поредак Хрватске.”

* Копредсједник Међународне конференције о бившој Југославији, лорд Дејвид Овен, је на конференцији за штампу изразио забринутост за будућност УНПРОФОР-а у Хрватској, рекавши: “Ако до јануара не остваримо значајан напредак, нема сумње да су шансе за обнављање мандата врло слабе”.

1995.

* СБ УН још једном је упозорио хрватску владу због систематског кршења људских права српског живља у РС Крајини и због претњи да ће Хрватска напасти Источну Славонију. Слична упозорења упутили су Британија и САД, након разговора британског министра спољних послова, Малколма Рифкинда, и америчког савјетника за питања националне безбједности, Ентони Лејка.

 

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.