D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.12.2022, Саопштење поводом годишњице страдања Срба у Шаговини Машићкој (18/19.12.1991)

Ноћу 18/19. децембра 1991. године, припадници 108. и 121. бригаде Збора народне гарде (ЗНГ) и специјалци из групе “Свилени”, укупне јачине од 363 војника, извршили су пјешадијски напад на српско село Шаговина Машићка код Нове Градишке, смјештено на јужним обронцима Псуња, којег је бранило укупно око стотинак бранилаца, припадника ТО из овога и сусједних српских села и добровољаца из Србије.

У току борбе за “проклету утврду”, како су Хрвати, због њеног изузетног геостратешког положаја звали Шаговину Машићку , “зенге” су у току дана, захваљујући и чињеници да су браниоци са мјештанима славили Св. Николу, овладали цијелим мјестом, којом приликом су, према српским изворима, ликвидирали најмање 55 људи, међу којима 31 цивила и припадника ТО из овог села, док их је неколико десетина прошло вишемјесечну тортуру у хрватским казаматима.

Према свједочењима преживјелих логораша, “зенге” су пред собом редом палили све куће и убијали и цивиле и браниоце након одбацивања оружја и предаје. Према хрватским изворима, акцију је испланирао бригадир Јосип Микшић, тадашњи комадант 121 бригаде, а нападом командовао пуковник Анте Шолић, тадашњи комадант Самосталне интервентне сатније (чете) при 121. бригади. Међу убицама цивила и заробљеника, преживјели мјештани су препознали Здравка Паритана, Стевана Кулића, обојица из Церничке Шаговине, и Ивана Клепића из Нове Градишке.

По налогу хрватске војске у Шаговини Машићкој је покопано 28 убијених Срба, већина под именом, а скупљали су их и покапали њихови рођаци, међу којима и Цветанка Милосављевић, која је морала покопати и своја два сина Тихомира (20) и Драгана (23)

Са ове локације у појединачним ексхумацијама до 2013. ексхумирано је и предато српској страни најмање 6 посмртних остатака, уз објашњење да су “страдали у борби”. У октобру 2013. са ове локације ексхумирани су посмртни остаци 19 жртава, од којих је до сада 14 идентификовано. За остале жртве још се не зна ни мјесто укопа. Село је комплетно опљачкано и спаљено, изузев Задружног дома у коме се налазила хрватска војска све до доласка војника УН.

У Хрватској се ова акција котира као “једна од првих херојских битака Домовинског рата, у којој су ‘четници’ претрпјели велике губитке – око стотину мртвих”, док су њихови (хрватски) губици износили 13 погинулих и више десетина рањених.

Иако су у овој акцији убијани цивили и заробљеници, категорије које су у оружаним сукобима заштићене Женевским конвенцијама, иако су позната имена особа које су испланирале и извеле ову акцију, као и непосредни починиоци убистава, за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

У Шаговини Машићкој је по попису становништва из 1991. живјело 209 становника од чега 189 (90%) Срба, 16 Хрвата и 4 Југословена. Двадесет година касније, по попису из 2021, у овом селу је пописано 5 житеља, два мушкарца и три жене, без ознаке националне припадности.

 

Београд и Бања Лука, 18.12.2022.

 

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Саво Штрбац

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.