D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.12.2022, На данашњи дан – 19. децембар

1844 – Рођен Манојло Грбић (Широка Кула, Госпић, Лика, Аустријско царство, 19. 12. 1844 – Карловац, Аусторугарска, 16. 4. 1899) катихета и професор Српске учитељске школе у Горњем Карловцу, писац и историчар. Написао је историјско тротомно дело под именом „Карловачко Владичанство“ (1891–1893), у коме је приказао пресељавања српског народа, иза губитка своје државе, на другу страну Саве и Дунава. Затим борбу српскога народа за голи живот и очување традиционалних тековина, те силно проливање крви по разним европским бојиштима у име откупнине свога огњишта у новој oтаџбини. Ово је дело управо скуп брижљиво сакупљених и сређених оригиналних докумената из живота Српског народа у Митрополији Карловачкој, нарочито по Хрватској и Славонији.

1875 – Рођена Милева Марић Ајнштајн (Тител, Шајкашка, Бачка, Аустроугарска, 19. 12. 1875 – Цирих, Швајцарска, 4. 8. 1948), српска математичарка,

1991 – Република Српска Крајина прогласила Книн за главни град, а Милан Бабић, дотадашњи председник владе, преузео је функцију председника Републике. Тиме су уједињене две територијално неповезане јединице у Хрватској под контролом Срба – Крајина и Српска област Славонија, Барања и Западни Срем. РСК је престала да постоји у августу 1995, када су хрватске снаге заузеле те територије, а преосталих око 250.000 Срба из Лике, Далмације, Кордуна и Баније избегло је у Републику Српску и СР Југославију.

1991 – Немачка влада признала Словенију и Хрватску прије него што су, посебно у Хрватској, заштићена права народа у мањини, на чему је у почетку инсистирала Европска заједница. Немачка се није освртала на многа упозорења да такав чин може да изазове крвопролиће. Ступање на снагу признања одређено је за 15. јануар 1992. године,

2004 – Свeштeник Jeрeмиja Стaрoвлaх служиo Свeту Литургиjу у хрaму Прeсвeтe Бoгoрoдицe нa Пaлaмa, први пут пoслe oпoрaвкa oд пoврeдa кoje je 1. априла те године зaдoбиo када су га брутално претукли вojници СФОР-а.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.