D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. januar

1992.

* Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN Sajrus Vens, obavijestio je javnost da je postignut “Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji” (Vensov plan) kojeg su prihvatili Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i Veljko Kadijević. Predviđena je demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenim ratom, povlačenje JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitom UN (UNPA zone).

*“Sarajevsko primirje” predviđa potpuni prekid vatre u RH (Vensov plan) i ostanak obiju zaraćenih strana na dosegnutim položajima. Primirje je sa hrvatske strane potpisao ministar odbrane Gojko Šušak, a u ime JNA general Andrija Rašeta. Sporazum stupa na snagu 3. januara 1992. u 18 časova.

Žeželja Radoslava (1945) su iz njegovog stana u Zadru odvela dva naoružana uniformisana lica. Sutradan je mrtav nađen na cesti Poljica-Vrsi, prostreljen je sa devet metaka u leđa i jednim u glavu. Počinioci do danas nisu otkriveni.

1995.

* U Kninu je održan sastanak rukovodstva RSK s kopredsjednicima Ženevske konferencije o bivšoj Jugoslaviji Dejvidom Ovenom i Torvaldom Stoltenbergom. Razgovaralo se o realizaciji krajiško-hrvatskog sporazuma o prekidu vatre i o ekonomskim odnosima.

 

Veritas.info

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.