D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. februar

1992.

* Specijalni izaslanik Gneralnog sekretara UN Sajrus Vens obavjestio je javnost da je postignut Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji”(Vensov plan) kojeg su prihvatili Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i Veljko Kadijević. Predviđena je demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenim ratom, povlačenja JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN (UNPA zone).

1993.

* U saopštenju Glavnog štaba Vojske RSK rečeno je da su zaustavljeni svi napadi jedinica HV.

* Predsjednik SRJ Dobrica Ćosić uputio je poruku predsjedniku Rusije Borisu Jeljcinu u kojoj se ukazuje na neophodnost okončanja rata u BiH i Hrvatske agresije na RSK, kao i na ulogu demokratske Rusije u jugoslovenskoj krizi.

* Ministar spoljnih poslova SRJ Ilija Đukić uputio je pismo SB UN povodom nastavljanja hrvatske agresije na teritoriju RSK, tražeći hitno obustavljanje napada.

* Vlada SRJ je uputila Komisija UN za prava čoveka i SB UN dokument u kojem upozorava da se tokom cijele jugoslovenske krize i ratnih sukoba kontinuirano vrši moralna i politička diskvalifikacija srpskog naroda, uz neistinito prikazivanje stvarnog ponašanja SRJ.

1995.

* Doskorašnji komnadant UNPROFOR-a BiH general Majkl Rouz izjavio je da hrvatski predsjednik Franjo Tuđman “blefira o završetku mandata” mirovnih snaga u Hrvatskoj. On je uz to rekao: “Opšte je mišljenja da Hrvati nemaju vojnu snagu da postignuti bilo šta značajnije protiv krajiških Srba”

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević razgovarao je u Beogradu sa kopredsjednicima Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Dejvidom Ovenom i Torvaldom Stoltenbergom. Poslije razgovora Oven je izjavio da je moguće povlečenje UNPROFOR-a iz Hrvatske “sa velikom uznemirenošću doživljeno ne samo u Beogradu, već i u mnogim centrima u svijetu, jer je na gotovo svakoj strani plana grupe “Z-4” predviđena kontinuirana uloga “UNPROFOR-a”. Kopredsjednici lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg su u Zagrebu iza zatvorenih vrata razgovarali i sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

* Ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović je na sjednici dva skupštinska odbora za spoljne poslove Skupštine Jugoslavije govorio o aktuelnim pitanjima spoljne politike. Na pitanje o stavu SRJ prema planu grupe “Z-4” on je rekao da je SRJ inicirala pregovore Zagreba i Knina, ali da “o planu nemamo vlastito mišljenje”, jer SRJ ne želi da ga ocjenjuje niti prejudicira rješenje.

* Na graničnom prelazu Zemunik kod Zadra stručnjaci za vodoprivredu RSK i Hrvatske dogovorili su se o detaljima uspostavljanja vodosistema u Dalmaciji.

* Hrvatska je protestvovala zbog međunarodnog mirovnog plana koji Srbima iz RSK daje široku političku, ekonomsku i kulturnu autonomiju. “Utopija je da je Hrvatska može prihvatiti takav plan”, izjavio je za “Novi list” potpredsjednik hrvatske vlade Vladimir Šeks. “Plan je neprihvatljiv, jer lišava hrvatski narod svih njegovih prava u federalnoj jedinici koju hoće da uspostavi”, smatra poslanik Hrvatske seljačke stranke Josip Pankretić.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.