D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.02.2023, ŽS u Zagrebu: ročište za glavni pretres protiv opt. Zlonoga Đure idr. zbog krivičnog djela ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazamo rošište za glavni pretres u predmetu protiv optuženenih Zlonoga Đure (1954) i Zlokas Željka (1958) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 3. decembra 2020. optuženi su: Kovačević Joso (1948),  Zlonoga Đure (1954) i Zlokas Željka (1958) da su, tokom oružanog sukoba između OS RH, s jedne strane,  te JNA i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, s druge strane, Kovačević kao obavještajni oficir pri Štabu TO Glina, ovlašten i za postupanje prema ratnim zarobljenicima, imajući i stvarne i formalne nadležnosti nad podređenim pripadnicima vojne policije, koristeći ta oblaštenja preuzeo i izveo iz KPD Glina četvoricu zarobljenih pripadnika HV-a i, pod izgovoro da ih vodi u zatvor Knin, prema unaprijed stvorenom planu, a radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, odveli ih na brdo Pogledić, gdje si ih, po naredbi opt. Kovačevića, Zlonoga i Zlokas sa drugim zasad nepoznatim pripadnicima vojne policije, streljali.

Optuženi J. Kovačević je preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen. Zlonogi i Zlokasu, pošto su nedostupni, hrvatskom pravosuđum sudi se u odsustvu.

Za isto djelo bio je u toku 2006. procesuiran i Rade Miljević (1944), kojemu je suđenje vođeno u prisustvu pred Županijskim sudom u Sisku. Nakon dvije osuđujuće presude, koje je VS ukidao i vraćao na ponovno suđenje, na trećem suđenju je oslobođen optužbe. Oslobađajuću presudu je potvrdio i VS RH 21.01.2014.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.