D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. maj

1991.

* Informativna služba Skupštine SFRJ objavila je da Predsjedništvo SFRJ, kao kolektivni šef države, postoji i može funkcionisati, uprkos činjenici što nije na vrijeme obavljen izbor predsjednika

* Stipe Mesić je u razgovoru sa domaćim i stranim novinarima u Zagrebu rekao da će uskoro sazvati sjednicu Predsjedništva SFRJ kao predsjednik Predsjedništva, i tako i formalno preuzeti predsjedničke dužnosti.

* Završeno je suđenje Virovitčkoj grupi Hrvata optuženih za oružanu pobunu pred Vojnim sudom u Zagrebu (Đuro Dečak i dr). Vojni sud JNA u Zagrebu osudio je Virovitičane na tri godine zatvora, ali su do izvršenja presude pušteni na slobodu. Početak rata u Hrvatskoj sprečio je izvršenje presude. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio suđenje.

1992.

* Odlučeno je da domaćin UNPROFOR-u bude Hrvatska.

* U Osijeku su  hicima iz pištolja u automatske puške, nepoznate osobe  ubile Srbina, Čedomira Mitrovića (1936).

* U Zemuniku su stradali: Rajčević Goran (1969), Rajčević Siniša (1969) i Vranković Željko (1970).

1994.

* Generalni sekretar UN Butros Gali u svom izvještaju SB je podvukao da su snage UNPROFOR-a odigrale pozitivnu ulogu, ali da je potrebno hitno političko rješenje sukoba, jer može doći do povlačenja mirovnih snaga iz bivše Jugoslavije.

1995.

* Poslije trodnevnog rada u Borovu selu završila je rad Skupština RSK. Nakon rasprave o Hrvatskoj agresiji na  Zapadnu Slavoniju, Skupština je zatražila  zasjedanje SB UN i uvođenje sankcija Hrvatskoj. Zahtijeva se reorganizacija Vrhovnog savjeta odbrane RSK i utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za vojni poraz u Zapadnoj Slavoniji. Od međunarodne zajednice traži se da prisili Hrvatsku da se povuče sa osvojenih teritorija i da se zaštiti srpsko stanovništvo. Skupština je prihvatila Rezoluciju SB UN 981 o mandatu mirovnih snaga, ali odbacuje one djelove koji RSK tretiraju kao dio Hrvatske i uvođenje naziva UNCRO. Jednoglasno je donijeta odluka o realizaciji ujedinjenja RSK i RS do kraja maja.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.